Volledig scherm
Anwar Manlasadoon. © Marina Popova

Anwar burgert in: De liefde

Een van de voordelen van leven in Nederland is dat ik in de toekomst kan samenleven met iemand die niet Syrisch is. Meisjes uit Syrië zijn net als Nederlandse meisjes, mooi, leuk en slim. Het probleem is alleen dat je nooit het meisje alleen hebt. Je krijgt haar hele familie erbij. Je moet zorg dragen voor haar moeder, vader, broers, neven, ooms, tja, eigenlijk iedereen om haar heen.

Bovendien is de verkeringstijd heel kort en mag je elkaar alleen zien met (schoon)ouders erbij. Ik probeerde mijn vriendin in Syrië wel eens stiekem te zien, maar dat ging niet. De keer dat we dat deden waren we eigenlijk alleen maar nerveus dat iemand ons zou zien. Een buurman, een tante, een verre kennis. Zij zouden er direct melding van doen bij onze ouders.

In Nederland is alles anders. Je kunt zelfs een kind aangeven bij de gemeente zonder dat je getrouwd bent. Waarschijnlijk feliciteert de betreffende ambtenaar je ook nog. In Syrië zou je wegstuurd worden, als je als ongetrouwde vader of moeder de geboorte van je kind komt melden.

Het heeft veel voordelen, al die vrijheid in Nederland. Je kunt jarenlang je relatie uitproberen voor je gaat trouwen. Alvast een keer samen op vakantie gaan bijvoorbeeld. Toch vind ik al die vrijheden ook wel spannend. Het betekent dat een vrouw met wie ik de rest van mijn leven wil zijn ook van mij kan scheiden. Ik zie mezelf al zitten, zoals ik er in Nederland veel heb zien zitten. Alleen voor de televisie, beetje zappen, een hondje naast me op de grond. Mijn kinderen die maar één keer per maand langskomen. Dat beeld maakt mij somber.

Weinig keuzevrijheid zoals in Syrië is niet fijn, maar je weet wel dat je voor elkaar zorgt tot het einde. In Nederland kun je van alles kiezen, maar zekerheid ontbreekt. Wat beter is, weet ik niet.

Anwar Manlasadoon (25) vluchtte een jaar geleden van Syrië naar Nederland. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Columns