Anwar burgert in: Jaarwisseling

columnIk ben geloof ik nog nooit zo blij geweest dat de feestdagen er weer op zitten. Niet omdat het niet leuk was, maar omdat ik het idee heb dat ik er suikerziekte van heb gekregen.

Nederlanders doen geen suiker in de thee want dat is ongezond. Maar dan is het december en dan kan ineens alles. Alsof alle opgespaarde suiker van het hele jaar ineens opgegeten moet worden. Poeh, ik heb de eerste dagen van januari zelfs geen suiker in mijn thee gedaan. Best bijzonder voor een Syriër.

Rond oud en nieuw komen er altijd veel herinneringen boven. De geluiden van het vuurwerk lijken op de oorlog. Ik besloot naar een vriend in Wehl te gaan. Ik dacht, daar is het vast veel rustiger dan in Arnhem. In de bus naar Wehl kwam ik een Syrische man tegen die ik ken. Hij is met zijn vrouw en kinderen naar Nederland gekomen. ,,Ik vind het heel moeilijke dagen'', zei hij. ,,Hoewel het vuurwerk mij ook herinnert aan de oorlog, begrijp ik natuurlijk wel dat het vuurwerk is. Mijn kinderen niet. Zij grijpen bij iedere knal angstig naar hun moeder. Komen ze eraan? Komen ze eraan? gillen ze dan.''

Ja, als het in Syrië zo klinkt, dan komen er inderdaad weer soldaten aan. De man was uiteindelijk in de avond met zijn kinderen de straat opgegaan om ze te laten zien wat vuurwerk is.

Eenmaal aangekomen in Wehl bleek het daar nog veel harder te gaan dan in Presikhaaf. ,,Hier wonen boeren, die schieten met een soort bommen'', vertelde de vriend die ik bezocht. Ondertussen belde een vriend vanuit mijn huis in Arnhem. ,,Het gaat hier zo hard, ik denk dat Nijmegen het stadhuis in Arnhem heeft ingenomen.'' We lachten. Ja, na een flinke portie herrie veeg je in Syrië niet de stoep, maar informeer je even welk stadsdeel of gebouw er is ingenomen en door wie.

Ik besloot het anders te bekijken, op oudejaarsavond. Zuinige Hollanders, die gewoon even helemaal gek doen. Tientallen en honderden euro's vliegen de lucht in, alsof ze een pak bankbiljetten de lucht inslingeren en elkaar daarna hartelijk feliciteren. Nederlanders willen zichzelf tijdens de jaarwisseling blij maken, hoeveel geld het ook kost. Dat vind ik grappig.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Volledig scherm
Anwar Manlasadoon. © De Gelderlander

Columns