Volledig scherm
Anwar Manlasadoon. © Rolf Hensel

Anwar burgert in: Missie (2)

columnPersoonlijk heb ik een goed jaar achter de rug. Ik ben aan mijn studie begonnen en mijn taalles doe ik een niveau hoger dan vorig jaar. Ik heb meer vrienden gemaakt en veel mensen zijn tevreden over mij. 

Ik hoop dat ik met mijn columns mensen heb geholpen meer te weten te komen over Syrië. Ik kwam in Nederland tijdens de vluchtelingentsunami en dat vonden mensen moeilijk. Hopelijk zijn mensen nu blijer. De vluchtelingen hebben een goed beeld van hun land gegeven en ik zie veel vluchtelingen die goed bezig zijn. Er is veel waarover ik tevreden ben, maar alles wat ik nu doe, heeft een groter doel. Dat is om mijn ouders en broer uit Syrië hiernaartoe te halen. Pas als dat lukt, is mijn missie compleet.

Ook als het beter gaat in Syrië en er vrede is, ziet de toekomst er niet goed uit voor mijn ouders. Ze hebben geen huis meer en mijn vader wordt te oud om genoeg geld te verdienen voor een nieuw huis. Mijn broer kan het geld ook niet verdienen, want hij moet het leger in en daarvoor krijgt hij geen loon.

Wanneer zal ik ze weer zien? Ik mag als vluchteling niet naar Syrië reizen en zij kunnen het land nu niet uit. Soms huil ik in stilte. Ik wil dan alleen zijn en luister naar verdrietige Arabische liedjes.

Zodra ik een inkomen heb, zeg ik de Immigratie en Naturalisatiedienst dat ik mijn ouders wil laten overkomen en dat ik voor ze ga betalen. We hoeven de luxe niet die voor Nederlanders de basis is. De twee kamers die ik heb in Arnhem, zijn genoeg voor ons hele gezin. Zo leefden we in Syrië ook.

In 2018 blijf ik mijn best doen om een leven op te bouwen in dit land. Allemaal voor mijn hogere doel.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Columns