Volledig scherm
Anwar Manla Sadoon © POPOVA FOTOGRAFIE

Anwar burgert in: Overchecken

Ik liep over het station in Arnhem en zag wel vijf verschillende soorten treinen. Allemaal met hun eigen incheckpaaltjes en poortjes in de kleuren van de trein. 

Als je twee verschillende treinen neemt tijdens een reis, moet je halverwege overchecken. Je houdt je kaartje voor het paaltje van de ene vervoerder om uit te checken en vervolgens voor het paaltje ernaast om weer in te checken. Als je bij de verkeerde vervoerder bent ingecheckt, krijg je een boete.

Ik vroeg aan een klasgenoot waarom het zo ingewikkeld was, als al het geld toch naar de overheid gaat. Het duurde even voordat hij het begreep. In Nederland zijn de treinen niet van de overheid, zei hij. Vroeger was dat wel zo. Inmiddels zijn het allemaal losse bedrijven die met elkaar concurreren. Ook de telecombedrijven, energieleveranciers en postbezorgers zijn hier niet van de overheid.

Voor alle grote bedrijven in Syrië geldt dat er een link is met de overheid. Die wil meebeslissen en meeprofiteren. Bellen met je mobieltje is duur. Dat komt doordat er maar twee telecombedrijven zijn en die zijn allebei van familieleden van president Bashar al-Assad. In Syrië mag niemand anders dan deze familieleden een telecombedrijf hebben. Zo kunnen ze de prijzen hoog houden. Het is kiezen tussen hoge kosten of niet mobiel bellen.

Ook het gas en de olie zijn van de overheid. De burgers hebben er niets aan. Er is geen toevoer van brandstoffen naar de huizen, zoals hier in Nederland. Je moet steeds naar de winkel om 10 of 15 liter olie te halen voor de oliekachel. Wij verbruikten in ons kleine appartement 2 tot 3 liter olie per dag. Deze winter is er voor elk huishouden maar 200 liter olie beschikbaar. Overstappen kun je niet, er zijn immers geen andere bedrijven die het wel goed regelen.

Nederland bewijst voor mij dat niet alles van de overheid hoeft te zijn om het goed geregeld te hebben. Hier heeft iedereen warm water en verwarming in huis. Wordt de stroom, het beltegoed of het water ergens anders goedkoper, dan wissel je van bedrijf.

Toen ik in de keer daarna in de trein zat, dacht ik er nog eens over na. Bedrijven doen hun best om met elkaar te kunnen blijven concurreren. Ze blijven nadenken en uitvindingen doen om steeds de goedkoopste, snelste of milieuvriendelijkste te blijven. Zo blijft het eerlijk, gaat de prijs omlaag en de technologie omhoog. Daar wil ik best wat vaker voor overchecken.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

  1. ‘Ik wil graag opnieuw beginnen in Nederland, zonder vlaggen’
    PREMIUM
    Anwar burgert in

    ‘Ik wil graag opnieuw beginnen in Nederland, zonder vlaggen’

    In Nederland is een vlag een mooi symbool. De driekleur wordt gebruikt als het feest is, als we om respect vragen of als we trots zijn. Sinds de oorlog in Syrië houd ik niet meer van vlaggen. Syrië heeft er drie. Een die hoort bij president Assad, een voor de Koerden en een voor de rebellen. De 'Assadvlag' is eigenlijk gewoon de nationale Syrische vlag, maar omdat hij al lang de baas is in het land ,wordt deze inmiddels geassocieerd met hem.

Columns