Volledig scherm
Naast columnist voor De Gelderlander is Anwar ook advocaat © De Gelderlander

Anwar burgert in: Politiek voetbal

COLUMN - Syrië moest afgelopen week tegen Qatar voetballen. Mijn huisgenoot Ahmed en ik hadden er zin in. We hadden vooraf ons huis schoongemaakt, rood-wit-zwarte vlaggetjes getekend, thee gezet, wij waren er klaar voor. We verloren met 1-0.

Natuurlijk, zou ik bijna zeggen, want alle sterspelers van het team deden niet mee. Omar Al Soma, de Christiano Ronaldo van de Arabische wereld, was de belangrijkste ontbrekende speler.

Er zijn foto’s van hem opgedoken met vlaggen die aantonen dat hij geen fan is van de Syrische president Bashar al-Assad. Meevoetballen in het nationale team van Syrië is dan geen optie meer, tenzij hij in het openbaar berouw zou tonen. De Arabische ‘FIFA’ heeft nog een poging gedaan hem daartoe over te halen, maar het lukte niet.

Al Soma leeft momenteel het leven van een koning; hij zit steenrijk in Saoedi-Arabië. Daar nemen ze geen vluchtelingen uit Syrië op, maar wel topvoetballers.

Ook andere goede spelers zoals Firas Al-Khatib, Sanharib Malki Sabah en Jehad Al-Hussain deden niet mee. Ze zouden dan op tv hun steun voor Assad moeten uitspreken; dat ging ook hen een stap te ver.
De dag na de wedstrijd klaagde ik in mijn Nederlandse les dat ons team had verloren. Medestudenten uit Syrië reageerden geïrriteerd. ‘Hoezo zeg je ‘ons team’? Het is het team van Assad, daar wil je toch niet bij horen?’

Niet alleen op het hoogste niveau wordt politiek nu overal bijgehaald, ook gewoon bij Syriërs onderling. Jammer is dat. Je moet kleur bekennen, partij kiezen, zelfs in Nederland. Als Koerd hoor ik niet bij de partij van Assad, maar ik vind het desondanks niet moeilijk om ons nationale voetbalteam te steunen. Wat mij betreft blijft het een voetbalteam, geen politieke partij.

Anwar Manlasadoon (25) vluchtte een jaar geleden van Syrië naar Nederland. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Columns