De basis

Anwar burgert in'Nee sorry, ik kan morgen niet afspreken, want ik ga naar een psycholoog', zei een vriend tegen me. Wat een openheid kom je hier soms tegen. Hij schaamde zich niet. Anderen die het gesprek hoorden, keken ook niet vreemd op. In Syrië zien we mensen die naar een psycholoog gaan als gek. We hebben een speciaal ziekenhuis voor hen.

Soms als ik in de trein zit, stopt de trein omdat er iemand is voor gesprongen. Er zijn veel mensen in Nederland die zich niet goed voelen. Ze gebruiken er medicijnen voor, gaan naar een psycholoog of plegen zelfmoord.

  1. Studeren
    PREMIUM
    Anwar burgert in

    Studeren

    De nieuwe Syrische studenten op de HAN, ik heb met ze te doen. Een jaar geleden voelde ik mij net zo. Verloren en dom. In de eerste maand van een studie is het taalniveau ontzettend wennen. Mijn huisgenoot Ahmad zei: ,,Ik ging vooraan zitten zodat ik de docent goed kon horen. Toen gaf hij mij de beurt! Ik had niets van de vraag begrepen. Ik voelde mij zo dom tegenover de rest van de klas. Het is net alsof ze de Koran behandelen, zo moeilijk is het.'' (Het taalniveau in de Arabische Koran is heel hoog en soms moeilijk te begrijpen.)

Columns