Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

De ideale vrouw: ogen die niet bruin zijn, blonde of rode haren en een huid als kaas

anwar burgert inAls ik als kind iets goeds deed voor mijn moeder, zei ze altijd: ik zoek voor jou de ideale vrouw. Een Syrische moeder ziet dat als haar taak. Het uitzoeken van een goede schoondochter en een mooie vrouw voor haar zoon. 

Anwar

Columnist Anwar Manlasadoon is een Syrische advocaat, vluchteling en woont in Arnhem. Deze wekelijkse column komt tot stand met hulp van de redactie.
Klik voor eerdere columns

Die ‘ideale’ vrouw in Syrië is lang en slank en heeft ogen die niet bruin zijn, blonde of rode haren en een huid als kaas.

Tijdens bruiloften zoeken moeders naar een geschikte kandidaat voor hun zoon. In Aleppo zijn de bruiloftsfeesten vaak gescheiden, dus vrouwen vieren het apart van de mannen. Vrouwen voelen zich daar vrij korte kleding te dragen of lingerie.

Tenminste, dat zegt mijn moeder. Ik ben er dus zelf nooit geweest. Het is voor sommige meiden een goede gelegenheid om hun kwaliteiten te laten zien aan de zoekende moeders.

,,Ik zag een vrouw voor jou met een huid zo wit als kaas’', zei mijn moeder dan bij terugkomst. De kaas in Syrië is spierwit. In Nederland zien vrouwen deze eigenschap niet als een kwaliteit. Ze willen juist graag bruin zijn, en proberen de huid te krijgen van een Syriër.

,,Als mijn moeder je zou zien, zou ze je meteen als de ideale vrouw binnenhalen”, zeg ik weleens tegen bleke Nederlandse vrouwen. Toch zijn ze niet blij met zichzelf.

Omdat de meeste Syrische jongeren gevlucht zijn, wordt het moeilijker voor ons zonder zoekende moeder een ideale partner tegen te komen. In mijn hoofd schets ik nu een vrouw met een geel/bruinachtige huid, zodat ik ooit mijn moeder kan bellen om te zeggen dat ik een vrouw heb gevonden met een huid als kaas.

Dat wil ze zo graag. Dan hang ik daarna wel vliegensvlug op, zodat ik haar niet hoef te vertellen dat ze op Nederlandse kaas lijkt.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Columns