Diesel

columnNederlanders denken altijd goed na. Over gevolgen en rampscenario's in het bijzonder. Het valt me daarom op wanneer ergens niet goed over nagedacht lijkt te zijn.

In Arnhem is je oude dieselauto niet veel meer waard. Dat komt omdat we straks de strengste milieuzone van Nederland hebben, die er voor zorgt dat oude dieselauto's het stadscentrum niet in mogen. Misschien denk je nu: oké dat is een goede oplossing. Oude, milieuvervuilende auto's doen we weg. Dat is goed voor het milieu.

Maar wat nu als ik jullie zeg, dat oude dieselauto's in arme landen veel waard zijn? Dat het daar juist een pré is, omdat de brandstof zo goedkoop is? Bij geboren handelaren gaat nu een lampje branden. En inderdaad, die lampjes zijn ook al gaan branden bij handelaren in Arnhem. Ik ken inmiddels een aantal mensen die oude diesel's opkopen en ze verschepen naar landen waar wel behoefte is aan deze pruttelende wagens.

Quote

Platdruk­ken, zodat niemand er meer last van heeft

Ik ben misschien geen geboren politicus, maar ik kan me nog wel bedenken dat dit geen echte oplossing is. Alsof de buurman bovenin de flat zijn balkon schoon wast, en al het vieze water naar beneden giet over de balkons van de onderburen. Dan vraag ik mij af, is hier niet over nagedacht, of interesseert het ons niet dat we de vieze lucht doorgeven aan andere landen? Vinden wij schone lucht alleen voor onszelf belangrijk en niet voor anderen?

Als we van oude, vervuilende auto's af willen, dan moeten we een regel maken dat deze wagens naar de sloop moeten. Platdrukken, zodat niemand er meer last van heeft.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Volledig scherm
© Rolf Hensel

Columns