Volledig scherm
PREMIUM
©

Een dagje Amsterdam heeft me een beetje paniekerig gemaakt

Een dagje Amsterdam heeft me een beetje paniekerig gemaakt. Is de hoofdstad een blik in de toekomst? Is wat ik nu zie in Amsterdam, over tien jaar in het hele land? In dat geval ben ik niet op de goede weg.

Met een tas vol nieuwe kleren liep ik een zaak binnen. Even daarvoor had ik de verkeerde maat gekocht. De bon had ik niet, dus wilde ik uitleggen dat ik per ongeluk een te grote maat had gehaald en graag wilde ruilen. Bij de kassa begon ik mijn verhaal. ,,No Dutch'', zei ze. ,,Oh'', zei ik, ,,is er misschien iemand anders die wel Nederlands spreekt?''
,,No'', zei de vrouw.
Ik draaide mij om, en vroeg aan klanten achter mij of er iemand Nederlands kon. Ze keken me vragend aan. Nee dus, niemand verstond me.

  1. ‘Ik wil graag opnieuw beginnen in Nederland, zonder vlaggen’
    PREMIUM
    Anwar burgert in

    ‘Ik wil graag opnieuw beginnen in Nederland, zonder vlaggen’

    In Nederland is een vlag een mooi symbool. De driekleur wordt gebruikt als het feest is, als we om respect vragen of als we trots zijn. Sinds de oorlog in Syrië houd ik niet meer van vlaggen. Syrië heeft er drie. Een die hoort bij president Assad, een voor de Koerden en een voor de rebellen. De 'Assadvlag' is eigenlijk gewoon de nationale Syrische vlag, maar omdat hij al lang de baas is in het land ,wordt deze inmiddels geassocieerd met hem.

Columns