Volledig scherm
PREMIUM
Anwar Manlasadoon ©

Ik begin op jullie te lijken en word een echte zuinige Hollander

Anwar burgert inIn Nederland gaat de minister-president op de fiets naar het werk. Dat beeld ken ik. Langzaam ben ik gewend geraakt aan de nuchtere Hollandse cultuur. Nederlanders die machtig zijn, hoeven dat niet te laten zien met spullen. 

Anwar

Columnist Anwar Manlasadoon is een Syrische advocaat, vluchteling en woont in Arnhem. Deze wekelijkse column komt tot stand met hulp van de redactie.
Klik voor eerdere columns

Wat ze zeggen of doen, is hier belangrijk, niet de grootte van hun huis, paleis of auto. Ik keek er amper van op, toen ik de burgemeester van Arnhem onlangs boodschappen zag doen in mijn supermarkt in Arnhem Presikhaaf. Ik vond het een mooi gezicht.

Nu ik als nieuwkomer het land en zijn gewoonten denk te kennen, zie ik plots gebeurtenissen die me verbazen. Ik werd uitgenodigd op een feestdag voor alle vrijwilligers van Vluchtelingenwerk. Het feest was in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo. De halve dierentuin was afgehuurd en we mochten eten en drinken zoveel we maar wilden. 

Gratis. Ik begreep er niets van. Er is toch nooit geld bij Vluchtelingenwerk? Daarom krijgen vrijwilligers toch niet betaald? Waarom dan ineens zo’n enorm feest, dat zoveel geld kost? En wat moeten wij in de dierentuin?

Columns