Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

In de Arabische cultuur is het gezin pas ideaal na de geboorte van een mannelijk kind

Anwar burgert inDe meeste mensen in Nederland willen graag een vrouwelijk kind. En als ze twee kinderen krijgen willen ze een zoon en een dochter. Dat is het ideale gezin en noemen ze hier een koningswens. In de Arabische cultuur is het gezin pas ideaal na de geboorte van een mannelijk kind. 

Een Nederlandse kennis van mij heeft drie jongens. ‘Had je niet liever een dochter, in plaats van je laatste, mislukte zoon?’ vroeg ik. We lachten samen. Zijn laatste kind is namelijk mijn beste vriend Gijs.

Quote

In Nederland leren kinderen een eigen leven te leiden, los van hun ouders

‘Ik ben blij met mijn kinderen’, zei hij, en het belangrijkste is dat ze gezond zijn.’ 

Anwar

Columnist Anwar Manlasadoon is een Syrische advocaat, vluchteling en woont in Arnhem. Deze wekelijkse column komt tot stand met hulp van de redactie.
Klik voor eerdere columns

De geboorte van een man is een belangrijke gebeurtenis in het leven van de meeste Arabische gezinnen. Vooral voor de vader die het als een evenement beschouwt dat het waard is om te vieren. Het kan zelfs maanden voor de geboorte al gevierd worden, als het geslacht onthuld wordt.

Vroeger weigerden sommige vrouwen het geslacht te zeggen, omdat ze opzagen tegen de kritiek als het een meisje was. Nu is het niet meer zo ouderwets, maar krijgt een vrouw wel heel veel complimenten als ze wel een jongen baart. 

De jongen is een garantie voor zijn ouders. Ze beschouwen hem als een project dat meer aandacht en een ​​goede opleiding nodig heeft, omdat het meisje toch vertrekt als ze gaat trouwen. Een vader ziet zichzelf in zijn zoon en wenst dat hij bereikt wat hij in zijn jeugd niet heeft bereikt. 

De zoon wordt een loyale vriend waarop hij kan vertrouwen. Ook als zijn gezondheid slecht wordt. Dan wordt de zoon het verlengstuk van zijn vader en de beschermheer van het huis. Hij draagt zijn naam en zal zorgen voor het gezin, ook als de vader overlijdt. 

In Nederland zijn deze garanties er helemaal niet. Niet als je een dochter krijgt, niet als je een zoon krijgt. Kinderen leren een eigen leven te leiden, los van hun ouders. Nu ben ik dus vrij van voorkeuren. Een jongen, een meisje, een konijn, het maakt allemaal niet uit. Als ze maar gezond zijn. 

Columns