'Over sirenes leer je niks in de inburgeringscursus'

columnElke eerste maandag van de maand loeien in Nederland de sirenes. Dat is best belangrijk om te weten, maar daarover leer je niks in de inburgeringcursus. Om in te burgeren, moet je wel heel veel dingen leren die je niet nodig hebt en juist die dingen worden altijd gevraagd op de examens.

Ik moet bijvoorbeeld weten welke verzekering je moet hebben als je een auto koopt. Ik ben een vluchteling. Waarom moet ik dat leren? Tegen de tijd dat ik een baan en een auto heb, spreek ik voldoende Nederlands om dat dan uit te zoeken. Het is veel beter om te weten dat in Nederland op de eerste maandag van de maand de sirenes worden getest.

In Syrië hebben we ook sirenes. Maar in de zeven jaar die de oorlog nu duurt, heb ik ze niet gehoord. De enige keer dat ze wel werden gebruikt, was toen ik 15 jaar was en op school zat. De sirenes werden getest, omdat de overheid een conflict had met Israël. Maar nu het echt oorlog is en half Syrië dood of gevlucht is, hoor je de sirenes niet. Ik denk dat ze nu niet gaan, omdat de oorlog tussen partijen in ons eigen land speelt. We zijn niet bezet door een ander land.

De eerste keer dat ik de sirenes in Nederland hoorde, was toen ik in vluchtelingenopvang De Koepel in Arnhem zat. De medewerkers van de opvang vertelden ons dat de sirenes werden getest. Ik vind het niet slim om dat elke keer op maandag om 12.00 uur te doen. Wat nou als een ander land ons aan wil vallen? Dan kunnen ze dat precies op dat tijdstip doen, niemand die het doorheeft.

Ik moet nog een paar onderdelen halen als het gaat om mijn staatsexamen. Toevallig werd ik onlangs uitgenodigd om mijn columns te komen voorlezen op een feest, dat gevierd wordt omdat het staatsexamen twintig jaar bestaat. Ik denk dat ik het maar op een akkoordje ga gooien. Ik lees die columns voor, als zij me vertellen welke vragen er in het examen staan.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Volledig scherm
Anwar Manlasadoon. © foto Marc Pluim
  1. Ons systeem van inburgering werkt alleen voor de taalscholen: zij worden slapend rijk
    PREMIUM
    anwar burgert in

    Ons systeem van inburge­ring werkt alleen voor de taalscho­len: zij worden slapend rijk

    Gelukkig! Vanaf 2021 hebben nieuwkomers niet langer zelf de regie over hun inburgering. De gemeenten nemen het over. Het is hoog tijd, want de inburgering van veel vluchtelingen loopt in het honderd. Iedereen met een verblijfsstatus krijgt nu maximaal 10.000 euro van DUO, en moet van dat bedrag binnen drie jaar een taalcursus afronden. Lukt dat niet? Dan betaal je het geleende geld terug.

Columns