Romantiek in Syrië en in Nederland: een wereld van verschil

Column AnwarEen Nederlandse vriendin zei tegen me: 'Anwar, ik heb een date gehad met een Syrische jongen. Na één date kreeg ik een filmpje van hem opgestuurd. In het filmpje zag ik allemaal foto's van mezelf die ik ooit op internet heb geplaatst, met een liedje eronder. Nu ben ik bang voor hem. Ik heb hem onmiddellijk geblokkeerd'.

Anwar

Columnist Anwar Manlasadoon is een Syrische advocaat, vluchteling en woont in Arnhem. Deze wekelijkse column komt tot stand met hulp van de redactie.
Klik voor eerdere columns

Ik liet m'n hoofd zuchtend op tafel vallen. In één kort verhaal vatte ze samen wat er bij mij ook al jaren misgaat in Nederland. De communicatie tussen Arabische jongens en Nederlandse meisjes. Die arme Syrische jongen denkt dat hij iets romantisch heeft gedaan, mijn Nederlandse vriendin denkt dat ze een gevaarlijke stalker aan de haak heeft geslagen.

In Syrië is het romantisch als je verloofde tegen je zegt: 'Als ik jou niet krijg, krijgt niemand jou!' Een Nederlands meisje belt daarvoor de politie. De Syrische vriendin die ik destijds had, tilde ik over een waterplas om eraan toe te voegen: 'Je bent zo zoet als suiker en je zou nog smelten als ik je er door liet lopen.' Met dat soort teksten hoef je hier niet aan te komen. Ben ik inmiddels achter.

Columns