Spaarrekening

ColumnIk ben niet gewend geld te hebben. Het omgaan met geld gaat al beter dan toen ik net in Nederland was, maar er is nog 'ruimte voor groei', zullen we maar zeggen.

Sparen lukt wel, maar soms als ik in de stad ben kom ik in de verleiding om kleding te kopen. Via mijn ING-app boek ik geld over van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening en, hop, een nieuwe jas.

Ik vroeg aan de ING-bank in Arnhem of ze mij een spaarrekening kunnen geven die ik niet kan zien op mijn telefoon. Dan kan ik mijn spaargeld niet impulsief uitgeven. Maar nee, dat kan niet. Alle rekeningen zullen altijd voor mijzelf toegankelijk zijn op mijn telefoon. Ik vroeg of ik dan een spaarrekening mocht openen bij een andere bank. Dan kan ik daar gewoon geld naar overboeken, zonder het verder constant op mijn scherm te zien. ,,Natuurlijk, u mag doen wat u zelf wilt, meneer Manlasadoon'', zei de aardige man.

Mooi. Dus ik loop naar de overkant van de straat het Arnhemse Rabobank-gebouw binnen. Ik vertelde een medewerker dat ik graag geld wilde komen sparen. ,,Nee'', zei de vrouw. ,,Dat kan niet. Er is afgesproken dat vluchtelingen hun geld bij één bank moeten houden.''

Mijn Hollandse klasgenoot zat naast mij. Ik vroeg of hij wel een rekening kon openen. ,,Ja, hij wel. Maar jij niet.'' De vrouw werd weggeroepen, zij moest van haar baas 'klanten gaan helpen'.

Boos kwam ik thuis. Ik voelde me afgewezen. Niemand had me uitgelegd waarom ik geen rekening mocht openen. Ik wilde het begrijpen. ,,Ik haal al mijn geld van de bank en bewaar het in mijn kamer!'', zei ik tegen mijn huisgenoot. ,,Nee joh, dan komen ze het hier stelen'', zei hij.

Bij de ING-Bank kan ik niet goed sparen, bij de Rabobank mag ik niet sparen, thuis komen ze het stelen. Ik zal moeten overgaan op de Syrische manier van geld bewaren. Alles contant in mijn broekzak, of investeren in goud. Dat draag ik dan de hele dag, zodat het niet gestolen wordt. Het is een tijdelijke oplossing, waar ik zeker iets anders voor ga vinden, maar tot die tijd zullen jullie ogen pijn hebben van de blinkende spaarrekening rond mijn nek en handen.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Columns