Vies

ColumnIk vind veel vies. Daar ben ik achter, sinds ik in Nederland ben. Niet omdat het hier niet schoon is, integendeel. De straten, parken en tuinen zijn vele malen schoner dan in Syrië. Misschien daarom juist leren Syriërs dat onszelf ontdoen van vuiligheid, belangrijk is. 

Volledig scherm
Anwar Manlasadoon (26) is een Syrische advocaat, vluchteling en woont in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie. ©

Toen ik en mijn mede-vluchtelingen een eigen huis kregen toegewezen in Arnhem, schrokken we van de eerste keer dat we Nederlanders over de vloer kregen. Ze liepen met hun schoenen aan naar binnen. Onbeleefd om daar iets van te zeggen, dus lieten we het zo. Achteraf wisselden we ervaringen met elkaar uit : 'Deden ze dat bij jou ook?!' Ik heb het hele huis gedweild nadat het Hollandse bezoek weg was.

Toen ik tijdelijk bij een Nederlands echtpaar woonde, stonden ze erop dat ik mijn schoenen binnen aan hield. De vrouw des huizes betrapte mij erop dat ik om haar kleed heenliep. 'Onzin!' zei ze. 'Gewoon over het kleed lopen!' Met schoenen, die alle vuiligheid van de straat onder zich hebben, liep ik over haar mooie vloerkleden. Ik vond het oprecht moeilijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns