Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © anp

Zoete herinnering aan de suikerspinman: het zijn de kleine dingen die je gelukkig maken

anwar burgert inAls de eerste lentezon hier op mijn gezicht schijnt, denk ik terug aan de suikerspinman. Heel even ben ik weer in Aleppo en zie hem op zijn fietskraampje mijn oude straat inrijden. Ik ruik de zoete herinnering aan het voorjaar.

 1. Tijdens de AED-cursus moest ik vooral denken aan alle ervaringen uit Syrië, ik voelde me naar
  PREMIUM
  anwar burgert in

  Tijdens de AED-cur­sus moest ik vooral denken aan alle ervaringen uit Syrië, ik voelde me naar

  Iemand zien doodgaan is heel moeilijk. Het is nog moeilijker als je diegene niet kan helpen. Dat weet ik uit ervaring. Sinds ik in Nederland ben, volg ik elk jaar een AED-cursus. In Syrië had ik die al gehad, maar die was heel theoretisch en moeilijk. Bovendien maakte ik voornamelijk sterfgevallen mee van mensen die niet meer te redden waren, omdat ze in stukken op de grond lagen.
 2. Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
  Mijn bevalling

  Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’

  Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.
 3. ‘Mama wil met je praten’. Ik belde haar, en ik schrok me dood
  PREMIUM
  Anwar burgert in

  ‘Mama wil met je praten’. Ik belde haar, en ik schrok me dood

  Sinds de uitbraak van het coronavirus deed mijn moeder in Syrië haar best om het contact met anderen te vermijden. Het gezondheidssysteem in Syrië is slecht en mijn broer die bij haar in huis woont, heeft ook nog astma. Vaccinaties zijn er nauwelijks voor handen en mijn moeder gelooft bovendien dat die niet goed zijn. Dat is een slim trucje van het land, want zo kunnen ze hun eigen beperkingen verdoezelen. Ze hebben geen vaccin, dus zeggen ze dat het vaccin slecht is.

Columns