Volledig scherm
Appelpop. © Raphaël Drent

Tielse binnenstad leeft ook tijdens Appelpop

Een paar jaar geleden was de Tielse horeca erg bezorgd toen, om veiligheidsredenen, besloten werd om de krappe Waterpoort tijdens Appelpop af te sluiten. Er zou gevaar bestaan voor samengeperste drommen bezoekers. Gevreesd werd door de binnenstadondernemers dat het uitgaanspubliek dat naar Appelpop komt de horeca in de binnenstad zou gaan mijden.

Vorige week, tijdens het immer mooie Appelpop, viel het mij echter op dat het gezellig druk was bij de Tielse horeca. De afsluiting van de Waterpoort lijkt zelfs een beetje bescherming te bieden voor de cafés en restaurants.

Drukker
Wie eenmaal gezellig op pakweg het Plein zit lijkt niet eens meer altijd de behoefte te hebben om helemaal om te lopen naar de grote Appelpop-entrees bij de Zoutkeetstraat of Bellevue. Want het was tijdens Appelpop veel drukker dan doorgaans het geval is in de binnenstad. En vele jongeren leken amper van plan de wandeltocht naar de Waalkade te ondernemen. Ik zag ze overal samenkomen en als je een uur later weer passeerde zaten ze er vaak nog. Kortom, de binnenstad trekt wel degelijk profijt van Appelpop.

Fruitcorso
Eenzelfde gelukkige ontwikkeling zie je ontstaan bij het Fruitcorso. De proeverij op het Kalverbos, de tentoonstelling van de corsowagens op de Veemarkt en de route die dichter langs de stad loopt: Tiel en het Fruitcorso zitten hechter aan elkaar vastgeknoopt dan jaren het geval is geweest.

Het woord is hevig aan inflatie onderhevig maar het past hier perfect: win-win. Dat gaat op voor stad en Appelpop en voor stad en Fruitcorso. Zo kunnen we nog jaren vooruit. Zelfs twee feestweekeindes achter elkaar.