Volledig scherm
De auto kwam tussen een boom en een muurtje langs de Bredestraat in Nijmegen tot stilstand. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

16 maanden cel voor levensgevaarlijke vlucht door Arnhem en Nijmegen

VideoARNHEM - Een 23-jarige man uit Nieuwegein moet in totaal 21 maanden de cel in voor een dollemansrit door Arnhem en Nijmegen om te ontkomen aan de politie. Vijf maanden daarvan zijn voorwaardelijk. De man mag bovendien een jaar lang geen voertuig besturen. 

De 23-jarige reed op 20 juni van dit jaar in een uit Lunteren gestolen BMW door Arnhem toen de politie hem een stopteken gaf. In plaats van te stoppen, besloot hij met hoge snelheid te vluchten. De man reed eerst door het centrum van Arnhem om zich daarna via de A325 en De Oversteek klem te rijden op de Bredestraat in Nijmegen. 

Op zijn vlucht reed hij onder andere tegen het verkeer in, haalde links en rechts in en veroorzaakte meerdere aanrijdingen. Eenmaal klemgereden op de Bredestraat in Nijmegen probeerde hij te voet te vluchten, maar werd al snel gepakt.

Straf

De man krijgt 14 maanden celstraf opgelegd voor de autodiefstal, de heling en de vernielingen die hij aanrichtte tijdens zijn vlucht. Vijf maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een maand celstraf voor de verkeersovertredingen die hij beging. De 23-jarige moet bovendien nog de voorwaardelijke straf van 6 maanden die hem eerder al was opgelegd uitzitten, omdat hij opnieuw in de fout ging.

Ten slotte moet de man 8.000 euro betalen aan vijf slachtoffers die schade opliepen. Ook moet hij in een instelling verblijven om herhaling te voorkomen. 

Eigen hachje

De Nieuwegeiner was net uit de gevangenis vrijgelaten toen hij de auto stal en een andere auto heelde. Hij reed zonder rijbewijs. De rechter rekent het hem aan dat de man zich niet liet stoppen, dat hij zich tijdens de dollemansrit niet heeft bekommerd om zijn medeweggebruikers, veel gevaar heeft veroorzaakt en dat hij duidelijk alleen zijn eigen hachje wilde redden.

Dat de Nieuwegeiner bij zijn aanhouding een politieagent beledigd zou hebben is niet bewezen, oordeelde de rechter.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.