3 miljoen voor duurzamer maken huizen in Arnhem

ARNHEM  - De gemeente Arnhem stopt 3 miljoen euro in een fonds dat bedoeld is om de stad groener te maken. Woningbezitters kunnen bij het fonds leningen aanvragen voor duurzaamheidsmaatregelen. Uiteindelijk vloeit het geld weer terug naar de gemeente.

Volledig scherm
Een woning isoleren kan door de spouwmuur vol te spuiten. © Ton van Vliet

De Gelderse hoofdstad wil in 2050 energieneutraal zijn. In 2020 moeten er 190.000 zonnepanelen in de stad liggen en moeten er vier windmolens staan. 14 procent van de gebruikte energie moet duurzaam zijn en er moet 1,5 procent energie zijn bespaard. De lucht moet 10 procent schoner zijn dan in 2015.

De extra miljoenen moeten het gemakkelijker maken om de stad af te koppelen van het aardgasnet en het halen van die energiedoelen. Daarvoor is een vergaande verduurzaming van de bestaande woningen in Arnhem nodig, stellen GroenLinks, D66, VVD en CDA, de aanjagers van het fonds.

Isoleren

Het geld is vooral bestemd om particuliere woningeigenaren te ondersteunen bij bijvoorbeeld het isoleren van hun huis of het plaatsen van zonnepanelen. Het tempo ligt daar veel lager dan bij huurwoningen. 

Volgens de initiatiefnemers zijn in Arnhem tienduizenden huishoudens afhankelijk van het fonds duurzaamheidsleningen, maar dat is momenteel leeg. Er is zelfs een wachtlijst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.