Aantal scholieren met Duits examen neemt toe

NIJMEGEN – Minder aandacht voor Duits in onze samenleving? Niet onder scholieren. De voorbije vijf jaar nam het aantal examenkandidaten met onze buurtaal in het pakket juist toe. Dat blijkt uit door DUO op verzoek van deze krant beschikbaar gestelde gegevens.

Volledig scherm
© ANP

In 2014 deden in heel Nederland nog 64.427 scholieren de afsluitende toets Duits; dit jaar gaat het om 70.800 kandidaten. Een stijging van zo’n tien procent die geleidelijk verliep (zie graphics). Ieder jaar sinds 2014 nam het aantal leerlingen met Duits in het examenpakket iets toe.

Diezelfde stijging is ook te zien in grensprovincie Gelderland. Van 8993 ‘examenmakers’ Duits in 2014 naar 9999 in 2018. Een toename van zo’n elf procent over vijf jaar.

Afgezet tegen het totaal aantal eindexamenkandidaten bleef het aandeel Duitse-examenmakers de voorbije vijf jaar wel stabiel. Zo rond de 33 procent. Deze dinsdag staat vwo-Duits op het programma. Verspreid door het hele land buigen 22.756 kandidaten zich over de toets.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.