Advocaat verdachte gijzeling Arnhem: 'Hebben stagiaires gevraagd of ze weg mochten?'

ARNHEM - Ondanks alle ontkenning van Frans S. eiste de officier van justitie twee jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de gijzeling van vier studenten van het ROC RijnIJssel. S. vond juist dat hij het slachtoffer was van gijzeling, door de politie.

,,Toen ik de wijkpost wilde verlaten kreeg ik van de studenten een kop koffie aangeboden. Daarna zag ik dat de straat vol stroomde met politie en kon niet ik niet weg. Werd ik gegijzeld.’’

Ongeloof en irritatie van aanwezigen, maar ook de rechters was duidelijk merkbaar over zoveel ontkenning en verdraaiing van verklaringen. Frans S. meende zonder blikken of blozen dat er niets bijzonders was gebeurd op 3 mei in de Arnhem. Toch zag op die bewuste woensdag half Nederland een enorme politiemacht de Hommelseweg op rijden. 

Frans S. was kort daarvoor met wat later een nep vuurwapen bleek, de wijkpost binnen gestormd en riep: ,,Dit is een overval!’’

Vage eisen

Op dat moment waren er vier stagiaires van het ROC RijnIJssel aanwezig. Een van hen kreeg de loop van een pistool in zijn buik. Frans S. had verder een rugzak met dvd's en een brief met vage eisen bij zich. Het zou hem te doen zijn om de 'Indische kwestie'. Twee stagiaires kregen de opdracht om die rugzak naar de politie te brengen. 

Klopte allemaal niets van, beweerde de verdachte. Hij had die brief niet geschreven. De dvd's waren van hem maar wat erop stond was deels gemanipuleerd. Hij ook geen opdracht gegeven om de rugzak naar de politie te brengen. Dreigen met een pistool was al helemaal niet aan de orde. ,,Die zat nog in de verpakkingsdoos. Wilde ik een vriend laten zien.’’

Laserlichtjes

Quote

hebben de stagiaires gevraagd of zij het pand mochten verlaten?

Yehudi Moszkowicz

De verdachte merkte aan helikoptergeluiden en rode laserlichtjes op de ruit afkomstig van politiewapens dat hij omsingeld was. Het duurde tot iets over tweeën eer hij naar buiten kwam met de twee studenten. 

De bekentenissen die hij zelf later tegenover politie had gedaan, waren 'gelul uit mijn nek'. Zijn toenmalige advocaat en broer zouden hem erbij willen lappen. ,,Toen heb ik maar wat gezegd.’’

Niet serieus

Ook de bandopname van zijn telefoongesprek met de meldkamer van de politie waarin hij sprak over een overval en een bomgordel zou zijn gemanipuleerd. Tijdens de verklaringen van twee slachtoffers schudde hij zijn hoofd en gniffelde enkele keren. Hij nam de verklaringen niet serieus. 

Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg zich af waar het bewijs was voor de gijzeling. ,,De deur van de wijkpost was open. Mijn cliënt is wel acht keer naar het toilet geweest. En hebben de stagiaires gevraagd of zij het pand mochten verlaten?’’ Hij vroeg om vrijspraak.

De rechtbank doet op 9 maart uitspraak.

Volledig scherm
De politie maakt een einde aan de gijzeling in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.