Agent ruikt hennep en heeft geluk: ‘Heb ik jou niet aangehouden drie maanden geleden?’

VIDEOARNHEM/ NIJMEGEN - Een tas met twee kilogram hennep met een straatwaarde van 10.000 euro was de grootste vangst van de politiedienst infrastructuur. De internationale politie-actie werd in Gelderland alleen gehouden op de stations van Arnhem en Nijmegen.

,,Hee, waar ken ik jou ook weer van?” Operationeel leider Cor Looijen van de politiedienst infrastructuur ontmoet op het station van Nijmegen een oude bekende. Dan valt het kwartje. ,,Heb ik jou niet aangehouden drie maanden geleden?” De man bevestigt dat nerveus. Looijen ruikt een sterke henneplucht en vraagt de man of hij even in zijn tas mag kijken: twee kilogram hennep.

Geluk

Volledig scherm
Drugscontrole op station Arnhem. © Rolf Hensel

Soms heb je dat geluk, erkent Looijen. ,,Als hij niet had geantwoord was er niets aan de hand geweest en was hij ontkomen.” 

Plaats van handeling is het Stationsplein in Nijmegen. Dertien agenten van de dienst infrastructuur, wat de vroegere ooit waterpolitie en spoorwegpolitie, houden een grote politie-actie op de stations van Arnhem en Nijmegen. 

,,En wij niet alleen. Dit is een internationale actiedag van Railpol op stations in achttien Europese landen. Soms gaat het om een gecoördineerde actie zoals mensensmokkel, maar deze dinsdag niet. We kozen voor het thema drugs. dat is een hardnekkig probleem in beide steden. In Arnhem is het meer harddrugs, in Nijmegen zijn softdrugs het grootste probleem.”

Quote

We kozen voor het thema drugs. dat is een hardnekkig probleem in beide steden. In Arnhem is het meer harddrugs, in Nijmegen zijn softdrugs het grootste probleem.

Cor Looijen, Politiedienst infrastructuur

Veel gebeurt bij de agenten op intuïtie of waarneming, maar een belangrijk hulpmiddel is de drugshond. Deze ruikt feilloos wie verboden middelen bij zich heeft. Een bijkomende effect is dat verdachte mensen die de hond zien met een boogje om het dier heen lopen. Dat gebeurt bij het busstation in Nijmegen. Een schuldbewuste man met oranje plastic-tas blijft zich angstvallig omdraaien naar de hondengeleider en zijn drugshond. Hij stapt in de bus naar Uden, maar lijn 99 zal zonder hem vertrekken. De agenten pakken hem vlak voor vertrek op. Hij blijkt een kleine dertig gram wiet in bezit te hebben.  

Perron Arnhem

Volledig scherm
Drugs wordt in beslag genomen. © Rolf Hensel

Terug op het perron in Arnhem. Een verdachte man met rugzak voelt nattigheid. ,,Je ziet hem niet in een rechte lijn van de entree van het station naar de trein lopen. Als mensen plotseling afwijken van hun wandeling, gaan we een praatje maken of sturen we de drugshond langs. Dat hebben we in dit geval gedaan en de hond sloeg aan.”

De politie heeft in totaal vier verdachten gearresteerd omdat ze te veel drugs bij zich hadden, onder wie de man met 2 kilo hennep. Van zeventien personen heeft de politie een hoeveelheid soft- of hardrugs in beslag genomen, waaronder cocaïne, amfetamine en ketamine. ,,Verder hebben we nog één ontsnapte gedetineerde aangehouden”, aldus Looijen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.