Airborne Museum toont helm die leven van SS-generaal redde

OOSTERBEEK - Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek heeft een verzameling persoonlijke en unieke objecten van SS-generaal Heinz Harmel (1906-2000) in permanente bruikleen gekregen. Harmel maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Waffen-SS en vocht met zijn divisie tijdens de Slag om Arnhem. De persoonlijke objecten zijn vanaf 22 november te zien in het museum.

Volledig scherm
Heinz Harmel. © Airborne Museum Hartenstein

Tijdens de Slag om Arnhem voerde Heinz Harmel het bevel over de tiende SS-pantserdivisie. Op 17 september kreeg hij de opdracht Arnhem te behouden en Nijmegen te heroveren. Het museum is erg trots op de nieuwe aanwinsten. Ze maken deel uit van het hele verhaal van de slag, waarbij ook de verrichtingen van de voormalige vijand worden belicht.

Het museum toont bezoekers diverse onderscheidingen van Harmel en een stalen helm die hij aan het oostfront droeg. Die helm heeft zijn leven gered toen hij zijn hoofd uit een geschutskoepel stak en een Russische sluipschutter hem probeerde uit te schakelen. 

Harmel trad in 1935 in dienst getreden bij de Waffen-SS. Hij vocht in 1940 aan de Grebbelinie en later aan het Oostfront. Tijdens de gevechten in Normandië raakten de negende en de tiende SS-pantserdivisies ernstig verzwakt. Nabij Arnhem kwamen de divisies weer op krachten. De Britten negeerden inlichtingen van het verzet over de aanwezigheid van deze zwaar bewapende troepen.

Ontmoeting met John Frost

Voor Harmel eindigde in mei 1945 de oorlog. Hij voerde het bevel over een strijdgroep die de bergpassen moest beveiligen rond de grens tussen Oostenrijk en Slovenië. Dit met als doel dat de Duitse strijdkrachten, vluchtend vanuit Joegoslavië, zich veilig konden terugtrekken. Kort daarna gaf hij zich over aan de Britse troepen in Oostenrijk. Harmel was twee jaar krijgsgevangen in Engeland. Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Duitsland. 

Hij heeft op latere leeftijd nog een ontmoeting gehad met John Frost, de Britse commandant die in september 1944 de leiding gaf aan de Britse troepen bij de Rijnbrug in Arnhem. 

Harmel overleed op 2 september 2000 in Krefeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.