De uitrusting van een boa staat ter discussie.
Volledig scherm
PREMIUM
De uitrusting van een boa staat ter discussie. © ANP

Angst voor bewapening boa: burgemeesters vrezen dat ze te veel op politieagenten gaan lijken

Veel gemeenten in Oost-Nederland staan huiverig tegenover verdere bewapening van hun boa’s.  Ze vrezen onder meer dat een boa te veel op een politieagent gaat lijken. De vraag naar hulpmiddelen als pepperspray, wapenstok en handboeien neemt onder boa’s en hun vakbonden toe omdat de boa een steeds grotere rol speelt in handhaving en toezicht en daarbij vaker te maken krijgt met agressie en geweld.

44 reacties

 • Joris Driepinter

  5 maanden geleden
  Wegens gebrek aan Politie hebben we van de Melkert-baan de BOA ontwikkeld, die we nu wellicht gaan bewapenen... dus komt er ruimte aan de onderkant voor een nieuwe laag-betaalde beroepsgroep... daarmee kunnen ze dan straks de leegloop bij de Politie mee opvangen... het duurt even, maar dan ben je ook goedkoop klaar ! Nu nog een hoop dure ambtenaren vervangen door laagbetaalde krachten, wethouders voor de helft van het geld... dát is pas besparen !! (sarcasme)
 • Hennie Brouwer

  5 maanden geleden
  Jack Hendriks: vergeet niet dat veel functies/beroepen een ontwikkeling ondergaan. De Melkertbanen zijn allang verdwenen en de huidige lichting BOA's hebben minimaal MBOniveau, hebben meer (verplichte) her- en bijscholing dan de gemiddelde politieagent. Daarnaast moet voor ieder onderdeel examen worden afgelegd, ook per beschermingsmiddel incl. training. Wordt iedere BOA beëdigd door de korpschef van politie namens het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar dat weten de meeste mensen niet.
 • A. Bulten

  6 maanden geleden
  In hun jeugddromen wilden de meeste boa's politieagent worden, sommigen brandweerman en de meeste meisjes prinses. Dus de boa's van nu maken hun dromen bijna waar. Dat kunnen veel mensen niet zeggen. Van mij mag de film de Gendarmerie van Saint-Tropez met Louis de Funes lesstof worden voor deze mensen.
 • Jack Hendriks

  6 maanden geleden
  Niet vergeten dat Boa’s zijn begonnen door parkeerwachters en “ Melkert-banen “ bij elkaar te doen en ze als goedkope ondersteuning van de politie in te zetten . Parkeer overtredingen en kleine controles, cellengang bezetting enz . Dat ze nu met wapenstok en handboeien lopen is een pistool een overweging . En als je goedgekeurd wordt nu als Boa met jaren ervaring word je een betere agent , toch ?
 • Martin Derks

  6 maanden geleden
  BOA's voorzien van handboeien, wapenstok en pepperspray is prima, na een gedegen opleiding hiervoor. Als een overtreder bijvoorbeeld weigert zijn ID te laten zien, hebben ze nu geen mogelijkheid om iemand fatsoenlijk vast te houden totdat de politie er is. Handboeien zijn dan zeer praktisch. Niks mis mee.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.