Arnhem doet aangifte tegen failliet De Zorgdrager

ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft maandag bij de politie aangifte gedaan tegen het failliete Arnhemse zorgbureau De Zorgdrager. Ze vermoedt dat 'cliënten financieel ernstig zijn benadeeld' door  deze zorgaanbieder. 

Dat heeft de gemeente Arnhem bekend gemaakt. Arnhem verdenkt De Zorgdrager van misbruik en/of oneigenlijk gebruik van de persoonsgebonden budgetten van cliënten: jongeren met uiteenlopende problemen. Ze heeft daarover verschillende signalen ontvangen van (ex-)cliënten van De Zorgdrager en hulpverleners van de zogenoemde sociale wijkteams. De politie neemt de zaak in onderzoek.

ZIE OOK: De Zorgdrager failliet, cliënten wonen elders

'Bewijzen ontbreken'

Volledig scherm
Pand van De Zorgdrager aan de Zypendaalseweg in Arnhem. © Rolf Hensel

De 52-jarige directeur/eigenaar van De Zorgdrager (40 cliënten op locaties in Arnhem, Ede en Nijmegen) wordt naar eigen zeggen ten onrechte door ex-cliënten en voormalige medewerkers beschuldigd van fraude en zelfverrijking. Volgens hem ontbreken de bewijzen.

Los van deze zaak heeft Arnhem onlangs besloten om op korte termijn een speciaal handhavingsteam op te richten om fraude met Zorg in Natura en persoonsgebonden budgetten (pgb's) te voorkomen en te bestrijden.

De gemeente Nijmegen doet dat al. Zeer recent heeft Nijmegen aangifte gedaan tegen de Nijmeegse afdeling van de Rigtergroep. De instelling voor beschermd wonen wordt verdacht van mogelijkerwijs sjoemelen met zorggelden.

ZIE OOK: Arnhem onderzoekt 'misbruik' van zorggeld bij De Zorgdrager

Onderzoek

Poll

Het persoonsgebonden budget is te fraudegevoelig

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1574 stemmen

Zorgfraude staat hoog genoteerd op de lijst van vormen van fraude op gemeentelijk niveau. Gemeenten moeten daarom meer werk maken van het bestrijden van fraude met gemeentelijke zorggelden (zoals pgb's en jeugdhulp), aldus de Erasmus Universiteit in Rotterdam in een vorig jaar verschenen onderzoeksrapport.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseert gemeenten om alert te zijn op signalen van fraude en onrechtmatig gebruik van gemeentelijke zorggelden. Ze heeft een speciaal expertteam beschikbaar gesteld om Nederlandse gemeenten te ondersteunen bij de aanpak van zorgfraude.  

De Gelderlander nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.