Volledig scherm
Een stembureau in Arnhem wordt ingericht. © Erik van 't Hullenaar

Arnhem doet onderzoek naar 'pop-up stemlokaal'

ARNHEM -  Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch onderzoekt of het mogelijk en zinvol is om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 een ‘pop-up stembureau’ in te zetten. Aanleiding is een initiatief in Den Haag, de stad van Pauline Krikke (oud-burgemeester van Arnhem).

In de Hofstad worden tijdens de raadsverkiezingen twee klassieke schoolbussen ingezet. Die rijden langs Haagse scholen om het leerlingen gemakkelijker te maken hun stem uit te brengen. In diverse woonzorgcentra voor ouderen komen ‘pop-up stembureaus’.

Variatie

De Arnhemse D66’ers Susan van Ommen en Maarten Venhoek zien wel wat in de aanpak van Krikke om de opkomst te verhogen en ‘daarmee de democratische legitimering van de verkozenen te vergroten’. Burgemeester Marcouch noemt het ‘een creatief idee’. ,,Ik deel de uitgangspunten’’, zegt hij.

Marcouch wijst er wel op dat Arnhem bewust al een grote variatie aan stemlokalen heeft, bijvoorbeeld in scholen en bij verzorgingscentra. ,,En wat in Den Haag werkt, hoeft in Arnhem niet te werken, maar we gaan oprecht kijken of het een middel is waarmee we de opkomst kunnen vergroten. Ook wij willen een zo hoog mogelijke opkomst. We missen te veel mensen in de stembureaus.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.