Arnhem en Nijmegen doen mee aan landelijke wietproef, Tiel valt af
UPDATEARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem en Nijmegen behoren tot de tien gemeenten die zijn uitgekozen om deel te nemen aan de landelijke wietproef.
Dat blijkt uit een lijst, ingezien door De Gelderlander. Daarop staan verder Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.
26 gemeenten in de race
De burgemeesters zitten momenteel bijeen in Den Haag voor een overleg met de ministers van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid. Donderdagochtend worden de geselecteerde gemeenten officieel bekend gemaakt.
Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie hadden zich 26 gemeenten aangemeld voor het experiment in legale cannabis. Daaronder ook Tiel, dat is afgevallen.
De wietproef start in 2021. In genoemde tien gemeenten kan dan legale wiet, geteeld door landelijk goedgekeurde telers, worden gekocht. De coffeeshops in de steden worden verplicht mee te doen. Zij zullen in enkele weken naar het legale systeem moeten overschakelen.
Poll
Nederland wordt door de invoering van de landelijke wietproef een narcostaat
-
Eens (50%)
-
Oneens (50%)
Bijdrage leveren
In Nederland mag je wel wiet kopen, maar niet telen of aankopen. Coffeeshophouders zijn daardoor voor de aanvoer van hun producten aangewezen op de illegale veelal criminele markt.
Breda, Heerlen en Maastricht zijn aangewezen als grensgemeenten. Zij mogen alleen aan ingezetenen verkopen.
Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch wilde vandaag niet reageren. Hij zei dinsdag te hopen dat zijn stad Arnhem wordt aangewezen. De burgemeester wil zo een bijdrage leveren aan een beter softdrugsbeleid in Nederland en Europa, dat uiteindelijk de misdaad buitenspel zet.
Miljoenenbusiness
De gedoogde, maar illegale aanvoer via achterdeur gaf criminelen een gouden kans om bergen geld te verdienen. Inmiddels is de wietcriminaliteit verworden tot een keiharde miljoenenbusiness vol geweld.
De politie gelooft niet dat legalisatie van softdrugs de georganiseerde misdaad buiten spel zet. Wiet wordt vooral voor export geteeld. Een delegatie van politie en wetenschappers bracht afgelopen juli een werkbezoek aan Canada.
Dat land geldt voor Nederland als voorbeeld voor de legalisatie van cannabis. Uit het werkbezoek is volgens deelnemer en hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops gebleken dat na de legalisatie de criminaliteit niet daalt.
Marcouch voorstander
Desondanks blijft Marcouch voorstander van de wietproef. Juist het experiment kan helpen, verwacht de burgemeester.
,,De gedoogsituatie in Nederland is schizofreen: coffeeshophouders staan door de illegale aanvoer noodgedwongen met één been in de misdaad. We moeten leren van de situatie in Canada. Misschien zal ook hier de misdaad niet direct verminderen. Het wordt hard werken. Dus dit moet je niet romantiseren. In Arnhem wordt elke week wel een hennepkwekerij opgerold. Ik hoop dat de resultaten van het experiment positief uitpakken en dat we politiecapaciteit vrijspelen. Denk ook aan de gebruikers. Die krijgen nu de kans een geheel legaal product te kopen. Ik hoop dat de minister ons snel iets laat weten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Borden met ‘vervoersverbod’ schieten als paddenstoelen uit de grond: wat betekenen ze?
-
PREMIUM3
Station Arnhem Presikhaaf moet veel belangrijker worden, maar zo makkelijk is dat nog niet
ARNHEM - Er moeten meer treinen stoppen op station Arnhem Presikhaaf. Dat wil zowel de gemeente Arnhem als spoorbeheerder ProRail. Er zijn inmiddels onderzoeken gedaan over wat er mogelijk is. Daaruit blijkt dat het allemaal zo makkelijk nog niet is. En: erg duur. -
9
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Nieuw akkoord over staatswiet
De coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over een experiment met legale staatswiet. Zes tot tien gemeenten gaan proeven houden, zoals eerder gepland. Daarnaast worden nog eens zes tot tien gemeenten ingezet als 'controlegroep'. Bovendien kan de proef worden verlengd, mocht die succesvol blijken.
-
Deelnemerslijst wietproef op straat
-
-
-
Telers staatswiet moeten minstens tien soorten leveren
Telers die deel willen nemen aan het wietteeltexperiment van de overheid, moeten minstens tien soorten kunnen produceren. Dat melden ministers Bruins (Medische Zorg) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het experiment moet in zes tot tien gemeenten worden uitgevoerd. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
92 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWim
MeneerDeMeute
PietjeBel
PietjeBel
PietjeBel