Volledig scherm
De gemeenten die mee gaan doen aan het experiment. © Illustratie: Rik Bors/De Gelderlander

Arnhem en Nijmegen doen mee aan landelijke wietproef, Tiel valt af

UPDATEARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem en Nijmegen behoren tot de tien gemeenten die zijn uitgekozen om deel te nemen aan de landelijke wietproef. 

Dat blijkt uit een lijst, ingezien door De Gelderlander. Daarop staan verder Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.  

26 gemeenten in de race

De burgemeesters zitten momenteel bijeen in Den Haag voor een overleg met de ministers van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid. Donderdagochtend worden de geselecteerde gemeenten officieel bekend gemaakt.

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie hadden zich 26 gemeenten aangemeld voor het experiment in legale cannabis. Daaronder ook Tiel, dat is afgevallen. 

De wietproef start in 2021. In genoemde tien gemeenten kan dan legale wiet, geteeld door landelijk goedgekeurde telers, worden gekocht. De coffeeshops  in de steden worden verplicht mee te doen. Zij zullen in enkele weken naar het legale systeem moeten overschakelen. 

Poll

Nederland wordt door de invoering van de landelijke wietproef een narcostaat

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
4106 stemmen

Bijdrage leveren

In Nederland mag je wel wiet kopen, maar niet telen of aankopen. Coffeeshophouders zijn daardoor voor de aanvoer van hun producten aangewezen op de illegale veelal criminele markt.

Breda, Heerlen en Maastricht zijn aangewezen als grensgemeenten. Zij mogen alleen aan ingezetenen verkopen.

Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch wilde vandaag niet reageren. Hij zei dinsdag te hopen dat zijn stad Arnhem wordt aangewezen. De burgemeester wil zo een bijdrage leveren aan een beter softdrugsbeleid in Nederland en Europa, dat uiteindelijk de misdaad buitenspel zet.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Miljoenenbusiness

De gedoogde, maar illegale aanvoer via achterdeur gaf criminelen een gouden kans om bergen geld te verdienen. Inmiddels is de wietcriminaliteit verworden tot een keiharde miljoenenbusiness vol geweld.

De politie gelooft niet dat legalisatie van softdrugs de georganiseerde misdaad buiten spel zet. Wiet wordt vooral voor export geteeld. Een delegatie van politie en wetenschappers bracht afgelopen juli een werkbezoek aan Canada.

Dat land geldt voor Nederland als voorbeeld voor de legalisatie van cannabis. Uit het werkbezoek is volgens deelnemer en hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops gebleken dat na de legalisatie de criminaliteit niet daalt.

Marcouch voorstander

Desondanks blijft Marcouch voorstander van de wietproef. Juist het experiment kan helpen, verwacht de burgemeester.

,,De gedoogsituatie in Nederland is schizofreen: coffeeshophouders staan door de illegale aanvoer noodgedwongen met één been in de misdaad. We moeten leren van de situatie in Canada. Misschien zal ook hier de misdaad niet direct verminderen. Het wordt hard werken. Dus dit moet je niet romantiseren. In Arnhem wordt elke week wel een hennepkwekerij opgerold. Ik hoop dat de resultaten van het experiment positief uitpakken en dat we politiecapaciteit vrijspelen. Denk ook aan de gebruikers. Die krijgen nu de kans een geheel legaal product te kopen. Ik hoop dat de minister ons snel iets laat weten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.