Volledig scherm
Koninging Máxima opp het podium bij de officiële opening van de nieuwe Parkzaal van Musis Arnhem. © Rolf Hensel

Arnhem en Renkum trekken landelijke aandacht met nieuwbouw

ARNHEM/ RENKUM - Drie nieuwbouwprojecten in Arnhem en Renkum trekken landelijk de aandacht vanwege de bijzondere architectuur. In de Gelderse hoofdstad dingen de nieuwe concertzaal van Musis en het Gelders Huis naar de titel BNA Gebouw van het Jaar 2018, in Renkum is dat multifunctioneel centrum Doelum.

Volledig scherm
MFC Doelum in Renkum. © Rufus de Vries

Voor de prestigieuze prijs werden 100 nieuwbouwprojecten uit 2017 ingezonden. De vakjury heeft er daarvan na een rondgang langs 20 geselecteerde gebouwen dinsdag 9 genomineerd. De uitreiking van de vakjuryprijs, de publieksprijs en de categoriewinnaars is op 18 mei in de voormalige (te renoveren) Bijlmerbajes in Amsterdam.

Musis, een ontwerp van Van Dongen – Koschuch architects & planners, is genomineerd in de categorie 'Identiteit & Icoonwaarde', samen met Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg in het Friese Tytjerk en Stadsarchief Delft in Den Hoorn.

Multifunctioneel centrum Doelum in Renkum (ontworpen door NOAHH en Studio Nuy van Noort) dingt mee in de categorie 'Leefbaarheid & Sociale Cohesie'. Ook genomineerd zijn Space-S in Eindhoven en Sportcampus Zuiderpark  in Den Haag.  

Stimulerende omgevingen

Het Gelders Huis van Team V Architectuur, het nieuwe kantoor van de provincie Gelderland aan de Arnhemse Markt, heeft één mededinger in de categorie 'Stimulerende Omgevingen', te weten: Circl in Amsterdam, een zogenoemd 'circulair platform' op de Zuidas. 

De prijs van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) kwam al twee keer in Arnhem terecht. Kenniscentrum Rozet (Neutelings Riedijk Architecten) won in 2014, in 2010 ging revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (een ontwerp van Koen van Velsen) strijken met de eer.

De stemming voor de Publieksprijs is inmiddels geopend. Dat kan via de site van BNA Gebouw van het Jaar.

Volledig scherm
Het nieuwe kantoor van de provincie Gelderland aan de Markt in Arnhem, het Gelders Huis. © Jannes Linders
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.