Op steeds meer plekken is de pas niet meer nodig  in Arnhem. Foto: DG
Volledig scherm
Op steeds meer plekken is de pas niet meer nodig in Arnhem. Foto: DG © Berrie Van Helden

Arnhem: geen extra controle op afval uit de regio

ARNHEM - Nu steeds meer ondergrondse containers in Arnhem zonder pasje kunnen worden geopend, bestaat het risico dat niet-Arnhemmers daarin afval gaan gooien. Bijvoorbeeld inwoners van omliggende gemeenten die in hun eigen woonplaats moeten betalen voor het storten van restafval. 

De gemeente houdt op basis van rekeningen uit verleden rekening met een stijging van 5 procent afval door dumpingen van kleine bedrijven en niet-Arnhemmers. ,,Op een hoeveelheid van 32.000 ton op jaarbasis is dat best veel. Bij een toename van 1 procent hebben we het al over circa 320 ton extra", rekent senior beheerder afval Clemens Berntsen voor. 

Toch gaat de gemeente Arnhem niet extra handhaven. ,,Dat is niet te doen. Alle zakken die in een ondergrondse container worden gegooid, gaan naar de vuilverbranding. Daar hebben wij geen enkel zicht op."

 Ook is het denkbaar dat de containers, nu ze binnenkort voor iedereen toegankelijk zijn, vaker moeten worden geleegd. ,,Het is mogelijk dat we in de toekomst met sensoren gaan werken. Is een container voor driekwart vol, dan gaat er een signaal af." 

Voor het gescheiden inzamelen van afval heeft het openzetten van de containers geen effect, meent Berntsen. ,,Daar gaan we mee door. Waarom zou je andere zaken dan restafval in de zak stoppen. Je moet zwaarder tillen of vaker naar de ondergrondse container lopen, terwijl bij laagbouwwoningen afval als plastic, drankenkartons, metalen verpakkingen, papier en groenafval thuis worden opgehaald."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.