Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Jansbeek. Wim Rohaan (rechts) uit Rijssen is aan het voegen. © Gerard Burgers

Arnhem haalt historische Jansbeek boven water

ARNHEM -  Met man en macht wordt er in de binnenstad van Arnhem gewerkt aan de aanleg van de Jansbeek. In de negentiende eeuw is de beek waaraan de stad zijn oorsprong heeft te danken deels ondergronds gebracht. 

,,Wij halen de historie weer boven water’’, zegt projectleider Stephan Bouwman. 

De omvang van  de beek wordt steeds duidelijker. ,,Mensen zien nu pas hoeveel impact de beek op de stad krijgt. Er komt serieus water bij in de binnenstad. Met de zes bruggen en bruggetjes die we nog moeten bouwen, heeft Arnhem er eind dit jaar een prachtige attractie bij waar het heerlijk toeven zal zijn.’’

Bereikbaarheid

Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Jansbeek. Wim Rohaan uit Rijssen is aan het voegen. © Gerard Burgers

De nieuwe Jansbeek komt boven water op de Beekstraat, ter hoogte van de Sint Catharinaplaats. Dat gedeelte moet nog worden uitgegraven. Vervolgens loopt de Jansbeek langs de Eusebiuskerk aan de kant van de binnenstad richting Kleine Oord. Daar buigt de stroom, die 40 centimeter diep is, af naar de Nieuwstraat om aan het eind bij de Rijnkade in de Rijn te storten. ,,Het uitgangspunt is dat de beek overal zichtbaar is. We houden door middel van bruggen rekening met de bereikbaarheid van de winkels. Maar we stoppen de beek zo min mogelijk onder de grond’’, legt Bouwman uit.

 Verschillende stromen en stroompjes komen vanaf de Veluwe bij de watermolen in Park Sonsbeek samen en vormen samen de Jansbeek, waar per seconde 30 tot 40 liter water doorheen stroomt. Bij de Sonsbeeksingel duikt de Jansbeek onder de grond. In een buis stroomt het water tussen de singels door naar park Lauwersgracht en vanaf daar gaat het richting de Rijn.

Er is nu een aftakking gemaakt van de Lauwersgracht naar de Beekstraat. ,,Als we de pomp openzetten, loopt de beek in vijf uur vol water.’’

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.