Arnhem heeft grootste testlab in elektra ter wereld

ARNHEM - Met een investering van zeventig miljoen euro in KEMA Laboratories heeft Arnhem een wereldspeler op het gebied van het testen van elektrische apparatuur. 

Moederconcern DNV GL heeft zeer recent het forse bedrag geïnvesteerd in de uitbreiding van de KEMA Laboratories, in de volksmond 'knallab' genoemd, in de Rosandepolder in Arnhem. Daarmee is het meteen het grootste, commerciële laboratorium ter wereld geworden voor het testen van apparaten op (hoog-)spanning en voltage.

Werkgelegenheid

Dat levert niet alleen werkgelegenheid voor 250 mensen op, maar ook voor de dienstverlenende bedrijven uit de regio, zoals voor onderhoud van de installaties en beveiliging.

De vele internationale klanten die voor testen naar Arnhem komen, zijn naar schatting goed voor ongeveer 9.000 hotelovernachtingen per jaar plus vele ritten met taxi’s en diners in restaurants. Inmiddels vinden fabrikanten uit de hele wereld al hun weg naar dit testlaboratorium.

KEMA Laboratories heeft recent ook het al geruime tijd leegstaande Elektrum (gebouw met duizenden vierkante meters oppervlak), inclusief terrein aan de Klingelbeekseweg, in Arnhem (terug)gekocht.

Bedrijventerrein

KEMA was vroeger eigenaar van het terrein. Ze heeft het Elektrum-complex zo'n vijftien jaar geleden verkocht aan projectontwikkelaar TCN, die daar woningbouw wilde verwezenlijken. Dat was en is ook een wens van de gemeente Arnhem. Woningbouw is echter nimmer van de grond gekomen. Op het grondgebied rust de bestemming 'bedrijventerrein'.

KEMA Laboratories heeft het Elektrum vele jaren gehuurd voor gebruik als vergadercentrum, kantoorgebouw en laboratoriumruimte. De laatste jaren stond het complex vrijwel leeg.

DNV GL wil het Elektrum binnenkort weer volop in gebruik nemen. Het terrein en de bestaande gebouwen zijn nodig voor aanvullende laboratoria, kantoor, opslag en voorbereidingsruimte van KEMA Laboratories.

Plannen

Hierover is inmiddels de gemeente Arnhem ingelicht. Buurtverenigingen, zoals Hoogstede-Klingelbeek, zullen ook worden geïnformeerd over de plannen met het Elektrum-terrein.

DNV GL is een wereldwijd opererend Noors classificatiebureau voor met name de energie, maritieme, olie en gas-industrie. Dit concern heeft in 2011 KEMA overgenomen.

De 'oude' naam KEMA Laboratories is onder de vlag van DNV GL gehandhaafd vanwege de enorme internationale goodwill die KEMA als naam heeft.

Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.