Volledig scherm
Anja Haga (ChristenUnie, links) neemt afscheid van de gemeenteraad in Arnhem. Ze krijgt een hand van Sabine Andeweg (D66). Rechts van haar Lea Manders (Arnhem Centraal) en Gerben Karssenberg (CDA) © Berrie van Helden/De Gelderlander

Arnhem mogelijk verder met minderheidscoalitie

ARNHEM - D66, SP en CDA willen er niet op vooruitlopen, maar vrijwel de voltallige oppositie gaat ervan uit dat er geen vierde wiel meer komt aan de Arnhemse coalitiewagen. Een minderheidscoalitie (19 van de 39 zetels) tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 ligt voor de hand, is de conclusie.

VVD, PvdA en Arnhem Centraal geven alle aan dat ze er niet over peinzen de vierde coalitiepartij te worden nu de ChristenUnie is afgehaakt. GroenLinks haakte eind 2015 uit onvrede af en wil zich geen tweede keer aan dezelfde steen stoten. Lijmen met de ChristenUnie ligt niet voor de hand.

Onderhandeld

Daarbij spelen de politieke verhoudingen een rol, maar ook de negen maanden die het huidige college nog resten. Met een vervanger van de ChristenUnie zou onderhandeld moeten worden, en dan moet ook nog een wethouderskandidaat worden opgeduikeld als opvolger voor Anja Haga, die maandag haar ontslag indiende.

Aanzien

De stap van de ChristenUnie komt voor menigeen niet als een verrassing. Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) en Lea Manders (Arnhem Centraal) zagen het aankomen. Unaniem spreken fractieleiders uit dat ze, in het belang van Arnhem, de gang van zaken betreuren. ,,Dit doet het aanzien van de politiek geen goed”, zegt PvdA’er Martien Louwers.

Bouwkamp pleit voor ‘reflectie’ bij de resterende coalitiepartners. VVD’er Leendert Combée: ,,De arrogantie van SP en D66 is slecht voor de coalitie én voor de stad. Dat maakt dit schokkend duidelijk.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.