Volledig scherm
De Arnhemse afvalpas. © Berrie Van Helden

Arnhem riskeert boete voor afvalpas

ARNHEM - De gemeente Arnhem riskeert een boete tot 50.000 als de gemeente niet onmiddellijk stopt met het gebruik van de afvalpas. Die maatregel heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan de Rijnstad opgelegd. Saillant is dat Arnhem twee weken geleden al is gestopt met de afvalpas.

 De ondergrondse containers kunnen straks zonder gebruik van pas geopend worden. 

Rechter

De afvalpas van Arnhem druist in tegen wet op de privacy. Dat heeft de rechter bepaald. Toch wilde de AP in april niet optreden omdat Arnhem toen nog van plan was om per 1 januari 2018 een nieuw afvalsysteem in te voeren, waarbij de Arnhemmers per afvalzak zouden gaan betalen. Arnhemmer Michiel Jonker was het daar niet mee eens en stapte naar de voorzieningenrechter om dit besluit van de AP aan te vechten. Bovendien besloot de gemeenteraad van Arnhem het nieuwe afvalsysteem uit te stellen tot 1 januari 2019. Jonker kreeg gelijk van de voorzieningenrechter. De AP moest een nieuw besluit nemen.  

Open

Arnhem wachtte de maatregel van de AP niet af en besloot twee weken geleden alle afvalcontainers open te zetten. De gemeente heeft praktisch alle ondergrondse containers opengezet. Arnhemmers hoeven dus geen pas meer te gebruiken om hun afval weg te gooien.

De AP heeft nu besloten om een zogeheten last onder dwangsom op te leggen als stok achter de deur. 'Om er zeker van te zijn dat de gemeente Arnhem dit ook doet en niet nogmaals de wet zal overtreden...', schrijft de AP in het persbericht. Mocht de gemeente onverhoopt toch de fout in gaan dan legt de AP een boete op die kan oplopen tot 50.000 euro. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.