Arnhem: verbod op oude diesels plots onzeker

ARNHEM - De strengste milieuzone van Nederland staat op losse schroeven. Arnhem zou vanaf 1 januari 2019 dieselpersonenauto's van voor 2004 gaan weren in het stadscentrum, maar de gemeenteraad wil eerst weten of die maatregel voor een betere luchtkwaliteit wel zo efficiënt is.

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Dat bleek maandagavond bij het behandeling van de Arnhemse begroting van 2018. Daarin was door het college van burgemeester en wethouders een kleine 530.000 euro gereserveerd voor de uitbreiding van de huidige milieuzone op en binnen de Arnhemse Centrumring, maar de raad stak daar een stokje voor.

Efficiënt
Op initiatief van VVD, D66, PvdA en lokale partij Arnhem Centraal vraagt de Arnhemse gemeenteraad om een onderzoek naar de meest efficiënte manier waarop de luchtkwaliteit in de Gelderse hoofdstad kan worden verbeterd. Daarbij wordt rekening gehouden met landelijk en Europees beleid. Bewoners van Arnhem worden er nadrukkelijk bij betrokken, is de bedoeling.

Bakzeil

Met het raadsbesluit haalt verantwoordelijk wethouder Geert Ritsema (SP) bakzeil. Hij achtte de uitbreiding van de milieuzone (die op dit moment slechts geldt voor vervuilende vrachtwagens) een bevoegdheid van het college van B en W, maar wordt nu afhankelijk van de mening van de gemeenteraad.

Het Arnhemse voornemen om dieselpersonenauto's van voor 2004 te gaan verbieden, was vorige maand landelijk nieuws. Er zijn al meerdere milieuzones in Nederland (naast Arnhem bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht), maar de Gelderse hoofdstad zou in één klap de strengste van het land zijn.

Ritsema moet voor de zomer van 2018 met voorstellen naar de gemeenteraad komen om de Arnhemse luchtkwaliteit te verbeteren. De strengere milieuzone is daarvan een onderdeel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.