Volledig scherm
Kijkers naar graven op het kerkplein. © Gerard Burgers

Arnhem verwacht nog tientallen skeletten op te graven

ARNHEM - Archeologen verwachten de komende dagen schuin achter de Eusebiuskerk in Arnhem nog tientallen skeletten bloot te leggen. De afgelopen dagen zijn op een eeuwenoude begraafplaats botten van 68 lichamen gevonden. De komende dagen gaan archeologen nog dieper de grond in. ,,Misschien komen we skeletten van mensen tegen die in de 11e en 12e eeuw hier zijn begraven’’, zegt projectleider Gerben Zielman. 

De graafwerkzaamheden hebben plaats in verband met de aanleg van de Jansbeek waaraan hard wordt gewerkt. Voorbijgangers kijken hun ogen uit. ,,Een skelet. En nog helemaal in tact’’, zegt een man. Anderen denken dat ze in aflevering CSI zijn terechtgekomen. Overal lopen mensen in blauwe en witte overals die botjes blootleggen met een borstel.   

Massagraf

,,Ik dacht dat er een massagraf was gevonden. Misschien wel met lichamen uit de Tweede Wereldoorloog’’, reageert een vrouw. ,,Ik vind dat geen rare gedachte’’, zegt Zielman. Daar is echter geen sprake van. ,,De lichamen liggen allemaal netjes in een kist. En de botten van kinderen en volwassen liggen anatomisch gezien op de juiste plek. Precies zoals de mensen vroeger zijn begraven. In de kist. We hebben nog geen mensen aangetroffen die op een plank in een lijkwade ter aarde zijn besteld.’’

Volledig scherm
Kijkers naar graven op het kerkplein. © Gerard Burgers

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.