Volledig scherm
© Thinkstock

Arnhem weert diesel personenauto's uit stadshart

ARNHEM - De binnenstad van Arnhem is vanaf 1 januari 2019 verboden terrein voor dieselpersonenauto's die niet minimaal voldoen aan de Europese emissiestandaard IV,  die geldt sinds januari 2005. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.

In de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen op woensdag 21 maart besloot een grote raadsmeerderheid (27 voor, 10 tegen) op initiatief van GroenLinks tot de uitbreiding van de huidige milieuzone. Vervuilende dieseltrucks worden daarmee al langer geweerd uit het stadshart en de Centrumring daar omheen.

Onderzoek

In november 2017 stelde de Arnhemse gemeenteraad een besluit over een uitbreiding van de milieuzone nog uit. Verantwoordelijk wethouder Geert Ritsema werd opgedragen onderzoek te doen naar de meest effectieve maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. 

Volgens de wethouder is dat uitbreiding van de milieuzone, maar hij stuurde de onderzoeksresultaten van Royal Haskoning niet naar de gemeenteraad. GroenLinks wilde niet langer wachten en zette het onderwerp daarom op de raadsagenda. Fractieleider Cathelijne Bouwkamp: ,,We kunnen iet wachten met het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Het is nu tijd voor actie.’’

Wethouder Ritsema is opgetogen over het besluit: ,,Dit is een overwinning voor het milieu en het gezonde verstand", vindt hij. ,,Hierdoor kunnen Arnhemmers straks weer opgelucht ademhalen." 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Politieke kopstukken laten zich zien op Arnhemse Markt voor lijsttrekkersdebat NOS: ‘Jesse Klaver!’
    video

    Politieke kopstukken laten zich zien op Arnhemse Markt voor lijsttrek­kers­de­bat NOS: ‘Jesse Klaver!’

    ARNHEM - Het bleef een lange tijd onzeker of politieke kopstukken als Mark Rutte en Lodewijk Asscher naar Arnhem zouden komen voor het landelijke lijsttrekkersdebat van de NOS. Dat vanwege de schietpartij in een tram in Utrecht waarbij maandag meerdere doden en gewonden vielen. Eén voor één druppelden de politici dinsdagavond toch het provinciehuis binnen voor de laatste grote krachtmeting voor de Provinciale Statenverkiezingen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.