Volledig scherm
Afval weggooien in Arnhem kan voorlopig zonder gebruik van de afvalpas. © Berrie Van Helden

Arnhemmer kan voorlopig afval weggooien zonder afvalpas

ARNHEM - De gemeente Arnhem haalt de komende weken alle 1.000 ondergrondse containers voor restafval 'van het slot'. Iedereen kan dan de klep zonder pasje openen en zijn afval erin gooien. 

Privacy 

Maandag zet de gemeente alle ondergrondse containers 'open'. Dit is besloten om de discussie over de privacy in relatie tot de afvalpas te doorbreken. Door het treffen van deze maatregel is er volgens het stadsbestuur geen enkele mogelijkheid meer om stortgegevens (bijvoorbeeld: hoe vaak heeft iemand de container geopend) te koppelen aan de adresgegevens die op een pas staan. 

Stortgegevens

Wethouder Ine van Burgsteden zag geen andere mogelijkheid om aan de discussie, die tot rechtszaken heeft geleid, een eind te maken. ,,Hoewel wij tot op heden op geen enkele wijze gebruik maken van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, vindt het college het niet langer gewenst om deze situatie te laten voortbestaan.’’

Koppeling

Volgens de wethouder wil het college niet weten wie wanneer afval stort in een container. Maar in theorie kan de gemeente via een koppeling van bestanden achterhalen door welk adres is gestort. Daarmee wordt in strijd gehandeld met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Het lukte de leverancier van de apparatuur volgens de wethouder niet die koppelingsmogelijkheid ongedaan te maken.  

Alternatieven

Door de ondergrondse containers open te zetten bestaat het risico dat er extra hoeveelheden bedrijfsafval en afval van huishoudens buiten Arnhem in de ondergrondse containers worden gedumpt. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, is het college van Arnhem op zoek naar alternatieve toegangssystemen die niet in strijd zijn met de privacy-regelgeving.

Hoelang de containers open blijven staan, is niet daarom ook niet bekend. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.