Wietplanten.
Volledig scherm
Wietplanten. © anp

Arnhemse bende betwist hoogte
wietopbrengst

ARNHEM - Drie hoofdverdachten van een omvangrijke Arnhemse drugsbende betwisten de hoogte van de opbrengst van hun wietkwekerijen. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat het trio in de loop van de jaren voor ongeveer 25 miljoen euro heeft weggesluisd. Dat bedrag ligt miljoenen lager, aldus één van de advocaten.

Op zijn vroegst begin oktober, zo'n vier jaar na de eerste invallen in verschillende panden, zullen de drie hoofdverdachten van een omvangrijke Arnhemse drugsbende zich moeten verantwoorden voor de rechter. De rechtszaak zal mogelijk drie dagen duren.

Growshop

De drie hoofdverdachten waren maandag met hun advocaten aanwezig tijdens de niet inhoudelijke rechtszaak. Zij zouden eigenaar zijn geweest van een growshop op bedrijventerrein De Beemd in Velp. Van hieruit zouden ze leiding hebben gegeven aan een omvangrijke organisatie met ruim 20 medewerkers en 24 hennepkwekerijen in Oost-Nederland. 

Aan hun criminele activiteiten kwam in november 2014 een einde. Tijdens een omvangrijke actie in Gelderland en Turkije, waaraan 300 agenten en militairen deelnamen, legde de politie beslag op 2 miljoen euro cash, dure auto's, drie huizen, een boot en een chalet. 

De drie verdachten zouden voor 25 miljoen euro crimineel geld hebben witgewassen. Turkse familie van de drie zou opdracht hebben gekregen om van de opbrengst onroerend goed te kopen. De Turkse politie trok in dit dossier op met het Nederlandse Openbaar Ministerie en hield familieleden van de drie verdachten aan. 

Rekenmethode

Advocaat Rob Zilver van één van de verdachten zette grote vraagtekens bij de 25 miljoen euro. Volgens hem klopt de berekening van het OM niet. ,,Ik heb de rekenmethode van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie gehanteerd. Als ik alleen de kwekerijen in Arnhem, Oosterbeek, Winterswijk en Zetten doorbereken, kom ik al miljoenen euro's lager uit dan het Openbaar Ministerie.’’

De verdachten zijn drie maanden na hun arrestatie in november 2014 vrij gelaten in afwachting van hun rechtszaak. Twee verdachten die banden hadden met de drugsbende moesten maandag ook voorkomen. Zij lieten verstek gaan. Ook hun zaken dienen in oktober van dit jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.