Volledig scherm
Coffeeshop de Pinguin. © Erik van 't Hullenaar

Arnhemse coffeeshop De Pinguin krijgt beveiliger voor deur

ARNHEM - Voortaan staat er elke middag tijdens de spitsuren een beveiliger voor coffeeshop De Pinguin aan de Hommelseweg in Arnhem. De zaak is maandagochtend na een jaar te hebben dichtgezeten weer opengegaan. En eigenaar Arend Hogerhorst heeft de veiligheid voor klanten en omwonenden opgeschroefd. 

,,Dit is eerste coffeeshop van Arnhem met een eigen beveiliger. Iedereen die tussen 16.00 en 20.00 uur binnenkomt, moet zijn paspoort laten zien. Maar ook kan de portier klanten waarschuwen die dubbel parkeren, met de fiets de stoep blokkeren en ingrijpen als klanten in de rokersruimte lastig worden’’, zegt Hogerhorst.

Risico 

Hij is blij dat hij weer sofdrugs kan verkopen. Maar door open te gaan, neemt Hogerhorst volgens de gemeente Arnhem wel een risico: er lopen twee zaken tegen de coffeeshop. n bij de rechtbank. Volgens Hogerhorst heeft toenmalig burgemeester Herman Kaiser de coffeeshop onterecht gesloten omdat hij van mening was dat Hogerhorst niet de eigenaar van de zaak was. En de eigenaar van de zaak moet de gedoogvergunning aanvragen. De aanvraag voor dit jaar is ook afgewezen. Daartegen heeft Hogerhorst bezwaar gemaakt. De bezwaarschiftencommissie doet in het najaar uitspraak. Tot die tijd kan De Pinguin in elk geval open blijven.   

Maatregelen 

Als Hogerhorst een van de procedures verliest, moet hij de coffeeshop opnieuw sluiten. ,,Ik besef dat. Maar ik wil mij van mijn goede kant laten zien. We hebben niet voor niets een serie maatregelen getroffen om overlast te voorkomen.’’ Zo is de balie langer gemaakt. Medewerkers kunnen vanaf daar de hele zaak zien. En de rokersruimte is verkleind. ,,Het liefst zien we dat klanten kopen en weer weggaan.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.