Volledig scherm
Huisarts Petra Linders. © Rolf Hensel

Arnhemse huisartsen vrezen duizenden patiënten op nieuwe dokterspost

ARNHEM - Huisartsen uit de regio Arnhem bereiden zich voor op een explosieve toename van enkele duizenden patiënten, die buiten kantooruren de nieuwe dokterspost in Arnhem-Noord gaan bezoeken. De vrees bestaat dat een groot aantal van hen niet eerst een telefonische afspraak maakt.

Dat is gebruikelijk voorafgaand aan een bezoek bij een van de huidige huisartsenposten in Velp, Arnhem-Zuid en Zevenaar.  

De stijging wordt verwacht als de huisartsenpost vanaf volgend najaar verhuist van Velp naar ziekenhuis Rijnstate Arnhem. De toename wordt veroorzaakt door patiënten die zich nu in de weekeinden, 's avonds of 's nachts met een snijwond of kneuzing spontaan melden bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van Rijnstate.

Triagist

Volledig scherm
Huisartsenpost Eldenstaete in Arnhem. © Rolf Hensel

 Deze patiënten hadden voor een behandeling telefonisch contact moeten opnemen met een huisartsenpost. Volgend jaar komen zij wel bij de huisarts terecht. Ook al melden ze zich bij de SEH. Alle patiënten worden bij aanmelding en binnenkomst beoordeeld door doktersassistenten. Deze triagisten sturen de patiënt vervolgens door naar de SEH of huisartsenpost. 

Hogeschool
Eén van de plannen van de huisartsenorganisatie om de te verwachten toeloop op te vangen, is uiteindelijk zelf tien, mede door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen opgeleide hbo-artsen in dienst te nemen. Deze psysician assistents worden klaargestoomd om huisartsen taken uit handen te nemen. 

Daarnaast zijn er huisartsen die vaker collega's in de avonduren en weekeinden inhuren voor het draaien van diensten in de huisartsenpost. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.