Arnhemse operazangeres steelt show in galajurk met 'flashmob' op straat

VideoARNHEM - De Arnhemse mezzosopraan Eva Kroon heeft afgelopen week op het Land van de Markt in Arnhem met haar uitvoering van een gedeelte uit de opera Carmen de show gestolen.  De 'flashmob' mist zijn uitwerking niet.

Al bij de eerste tonen oogst ze een klaterend applaus. Terrasgasten kijken verrast op, als de operazangeres volkomen onverwacht haar vocale registers aanspreekt. Het winkelend publiek houdt stil en kijkt stomverbaasd toe.

Quote

U heeft zo mooi gezongen.

toeschouwer op straat

Een Arnhemse vrouw kan het niet laten om haar bewondering voor de mezzosopraan luidkeels te verkondigen. Bravo, roept ze. Als Eva Kroon haar vertolking van Carmen voortzet, veegt de vrouw een traan van haar wang.

De Arnhemse dame denkt getuige te zijn van een kortdurende voorstelling van een internationale ster. In het Engels complimenteert ze Eva Kroon met haar optreden: ,,U heeft zo mooi gezongen.’’

Opera op locatie

Met opera op locatie (op aanvraag) wil Eva Kroon het publiek ook buiten de concertzalen laten kennismaken met de schoonheid van klassieke muziek. En dat doet ze met succes. 

Haar stem heeft een magnetische uitwerking. De binnenstad is haar klankkast, de aria's golven ver door de winkelstraten. Van heinde en verre komen mensen aangelopen als ze haar vocale registers aanspreekt.  Veel bezoekers nemen de tijd om te genieten van de gratis voorstelling. Alleen een groepje jongeren schrikt op en snelt weg.

Enkele Aziatische bezoekers maken, ondanks hun haast, even een pas op de plaats. om foto's en filmpjes te maken van het operatalent, gestoken in een galajurk.

Jong talent    

Kroon is 33, maar komt in haar vakgebied net kijken. Als jong talent maakte ze in het theaterseizoen 2016/2017 met twee rollen in Un Musico (Manon Lescaut) en Stimme aus der Höhe (Parsifal) haar debuut bij De Nationale Opera.

De Arnhemse behaalde haar bachelordiploma zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en haar Master of Opera aan The Dutch National Opera Academy (DNOA) in Amsterdam. 

Ze volgde en volgt masterclasses bij de divo en diva in de internationale operawereld, onder wie de oud-Oosterbeekse Jard van Nes en de Nieuws-Zeelandse operazangeres Dame Kiri Te Kanawa. Haar huidige docent is de Amerikaanse sopraan Abbie Furmansky in Berlijn.

Volledig scherm
Eva Kroon in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.