Volledig scherm
Nico Wiggers. Archieffoto. © POPOVA FOTOGRAFIE

Arnhemse Ouderenpartij: verdwenen geld terughalen bij erven overleden Ton van B., niet bij de fractie

ARNHEM - Voormalig en begin dit jaar overleden Arnhems gemeenteraadslid Ton van B. van de Ouderenpartij zou de afgelopen jaren een kleine 16.000 euro van het fractiebudget voor privézaken hebben gebruikt. 

Het huidige raadslid van deze partij, Nico Wiggers, vindt dat dat bedrag bij de ervan van Van B. moet worden teruggehaald; en anders moet worden afgeschreven. Terughalen ten koste van het fractiebudget van de Ouderenpartij is in zijn ogen onacceptabel.

‘Voor iedereen pijnlijk’

Om die reden heeft Wiggers ook formeel aangifte van verduistering door Van B. bij de politie gedaan, bevestigt hij na berichtgeving van Omroep Gelderland. Hij noemt de kwestie ‘voor iedereen pijnlijk'. ,,Maar ik kan niet anders: het mag niet zo zijn dat de Arnhemse Ouderenpartij nu de dupe hiervan wordt.” 

Een politieke fractie krijgt van de gemeente jaarlijks een bedrag om relevante zaken uit te betalen. Daarover moet na afloop van het boekjaar wel verantwoording worden afgelegd: waar is het geld aan uitgegeven? 

‘Grote financiële problemen’

Quote

Het is bizar dat ik als gemeente­raads­lid dit varkentje moet wassen

Nico Wiggers, Arnhemse Ouderenpartij

Van B. en diens vrouw waren de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de financiën binnen de partij. Al in 2017 werd duidelijk dat Van B. af en toe fractiegeld gebruikte voor privédoeleinden. ,,Maar hij tilde daar niet zo zwaar aan, zou om kleine bedragen gaan.” Later zegt Wiggers dat het hem duidelijk werd dat Van B. grote financiële problemen had. ,,Zo vroeg hij op enig moment om zijn persoonlijke raadsvergoeding op de fractierekening te storten, omdat zijn privérekening geblokkeerd was.” 

Van B. was vorig jaar ernstig ziek en overleed op 5 februari jongstleden. De afgelopen maanden werd duidelijk dat de gemeenteraad niet akkoord ging met 15.522 euro van de fractie-uitgaven en wil dat bedrag terugzien. 

‘Groot onrecht’

,,Het voelt als groot onrecht als ik of de Ouderenpartij daar voor moet opdraaien. Het is bizar dat ik als gemeenteraadslid dit varkentje moet wassen. Ik vind dat óf de erven van Van B. hier verantwoordelijk voor zijn óf dat je als gemeente dit bedrag moet afschrijven”, aldus Wiggers. 

Griffier Jozef Kersten wil niet op mogelijke scenario's vooruit lopen. ,,Dit is een kwestie tussen de gemeenteraad en de fractie Ouderenpartij, het is dus ook aan de raad om er iets van te vinden. Maar eerst wachten we op de uitslag van de bezwarencommissie, want Wiggers heeft officieel bezwaar ingediend tegen het terugbetalen van de ruim 15.000 euro; daarna zien we wel verder.” 

‘Heel treurig voor weduwe’

De weduwe Van B. is niet bereikbaar voor haar visie op het probleem en de aangifte jegens haar ex-man Ton. De Arnhemse griffie wil later op de kwestie en de voorstellen van Wiggers reageren. Wiggers: ,,Ik vind het wel heel treurig voor de weduwe, die zelf ook geen al te beste gezondheid heeft. Heb haar geadviseerd snel een advocaat in de arm te nemen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.