Volledig scherm
Coen Verheij, lijsttrekker van de PVV in Arnhem voor de komende raadsverkiezingen. © Rolf Hensel

Arnhemse PVV-lijsttrekker wist zijn verleden

ARNHEM - De gedroomde lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid (PVV) tijdens de komende raadsverkiezing in Arnhem, Coen Verheij (37), doet er alles aan om informatie over zijn persoonlijke omstandigheden weg te poetsen.

Tot begin deze week was zijn profiel op Facebook, vriendenpagina op internet, nog in te zien. Daarna niet meer. 

Ook zijn eigen YouTube-kanaal op internet, waarop hij aangeeft welke muziek, films, documentaires, ideologische bewegingen en favoriete sprekers hij volgt, is ineens geschrapt.

Opluchting

Op sociale media lijkt Coen Verheij niet meer te bestaan. Waarom? Verheij hult zich in stilzwijgen. Is dat een instructie van hogerhand? ,,Daar ga ik niet op in’’, zegt Marjolein Faber, leider van de Gelderse statenfractie van de PVV, de partij van Geert Wilders. Ze presenteerde Verheij, vorige week vrijdag, als een 'rasechte' PVV'er, waar niets op aan te merken is.

Een hele opluchting voor de partij van Wilders. De Rotterdamse PVV-lijsttrekker Géza Hegedüs moest onlangs al een dag na zijn presentatie het veld ruimen. Hegedüs bleek in het verleden racistische uitspraken te hebben gedaan en was een sympathisant van de Holocaust-ontkenner David Irving.

Onbekende

Verheij is in politiek opzicht een onbeschreven blad. Zelfs in Gelderse PVV-kringen is hij niet alom bekend. ,,Ik had tot de bekendmaking van zijn kandidatuur nog nooit van hem gehoord’’, zegt Eric Venema, vanaf 2011 tot en met augustus 2017 nog statenlid voor de PVV in Gelderland.

',,Het is voor mij ook een grote onbekende’’, zegt Constant Kusters, lijsttrekker voor de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) in Arnhem.

Alleen tijdens zijn presentatie als PVV-lijsttrekker gaf Coen Verheij een korte verklaring. Geheel in de lijn van zijn partij trekt hij de anti-islamkaart.

Zoekgeschiedenis

De geboren en getogen Arnhemmer Verheij heeft voor zover bekend een technische achtergrond. Volgens enkele intimi heeft hij ook een blauwe maandag gestudeerd aan de Pabo in Arnhem.

Verheij is langdurig werkzaam geweest voor een elektrobedrijf in Nijmegen. Inmiddels werkt hij alweer jaren voor Besselink Electro Import, een groothandel in Arnhem. 

Uit zijn zoekgeschiedenis op internet blijkt dat hij video's bekijkt op PJ Media, een vergaarbak voor extreemrechtse denkbeelden en de meest uiteenlopende ideologieën. Zo is hij volger van bijvoorbeeld de alt-rightbeweging ofwel 'alternatief rechts': een zeer los georganiseerde politieke subcultuur in de Verenigde Staten.

Ook heeft Verheij zich verdiept in vage stromingen zoals The Zeitgeist Movement Global (internationale anti-kapitalistische beweging), The Venus Project-Global, een ideologische beweging die de wereld wil verbeteren en Positive Money UK, een beweging die het geldsysteem in Groot-Brittanië wil veranderen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.