Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Autobrand in Arnhem vaak na een stapavond

ARNHEM - In Arnhem-Noord zijn vooral autobezitters in Presikhaaf en Klarendal de dupe van autobranden, ten zuiden van de Rijn zijn Malburgen en Elderveld koploper.

Auto's in Arnhem zijn vooral na een stapavond het doelwit van brandstichters. Afgelopen jaar brandden twintig auto's tussen vrijdagnacht en zondagavond uit. Zes auto's gingen in de nacht van donderdag op vrijdag in vlammen op.

Afgelopen weekeinde was het raak aan de Thorbeckestraat in het Statenkwartier. Onbekenden staken zaterdagnacht iets over 03.30 uur een auto in brand. Twee belendende auto's raakten als gevolg van de hitte vernield.

Met deze drie autobranden komt het totaal aantal voertuigbranden in Arnhem en Velp dit jaar op acht. Vorig jaar waren het er 43.

Container- en woningbrand

Elderveld had ook te maken met containerbranden en een woningbrand. De brandstichters hadden een scooter in brand gestoken, waarna de vlammen oversloegen op het huis. De bewoner kon ternauwernood aan de vlammen ontkomen.

Cameratoezicht

Bewoners van de wijk in Arnhem-Zuid willen hun wijk veiliger maken. Hiervoor hebben ze een bewonersbijeenkomst belegd. In eerste instantie wilden ze alleen een WhatsAppgroep voor de buurt oprichten, maar de Eldervelders denken nu ook aan het lopen van nachtelijke rondes in de wijk. Verder willen ze extra cameratoezicht.

Autobezitters moeten hun voertuig verplicht verzekeren met een WA-verzekering. ,,Deze dekt echter de brandschade niet. Alleen autoverzekeringen met WA-plus, (beperkt) casco en all risk vergoeden brandschade door vandalisme’’, vertelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

Het is niet zo dat in een gemeente met veel autobranden de premie voor brandschade door vandalisme stijgt. ,,In Nederland komen jaarlijks zo'n 2.500 autobranden voor. Te verwaarlozen vergeleken met 900.000 aanrijdingen.’’

Technisch mankement

De kans dat een auto door een technisch mankement vlam vat, is tegenwoordig zo goed als nihil, stelt Koen Lau, docent automotive aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ,,Je moet het wel heel bont maken, wil er iets gebeuren.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Instinctief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'
  PREMIUM
  Reconstructie Arnhemse Villamoord

  Instinc­tief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'

  ARNHEM - Baf! Baf! De twee knallen zijn oorverdovend. Bloed golft over haar gezicht. Haar hoofd barst van de pijn. Ze kan nog denken. Ze is er nog. Geke ligt dood naast haar op bed. Instinctief acteert Eline de dood. De man met pistool pakt Geke's slavenarmband en loopt de slaapkamer uit. Ze moet hulp halen. Op het nachtkastje staat een telefoon. Eline pakt de hoorn, draait de schijf. Op de trap klinken voetstappen. 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis.'
 2. Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoordverdachten
  PREMIUM
  Arnhemse Villamoord

  Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoord­ver­dach­ten

  ARNHEM - Verdachten uren en uren tot na middernacht verhoren. Hen zwaar onder druk zetten, intimideren om te bekennen. Hen informatie in de mond leggen die alleen de moordenaar kan weten. Hen lagere straffen beloven of juist hogere als ze wel of niet meewerken. Kwartetten met foto’s van mogelijke verdachten. Proces-verbalen die de gefilmde verhoren slordig of mogelijk zelfs bewust foutief weergeven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.