Volledig scherm
Leerlingen van De Ommezwaai tijdens een actie om aandacht te vragen voor onderwijs aan leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden. Archieffoto: DG

Bijna 30 miljoen in speciaal onderwijs Arnhem

ARNHEM - Op vier locaties in Arnhem gaat de huisvesting van het speciaal onderwijs flink op de schop. De Onderwijsspecialisten gaat voor bijna 30 miljoen euro nieuwbouw plegen en bestaande gebouwen renoveren. 

Zo'n 1.100 kinderen uit stad en regio die er onderwijs krijgen, zitten er dan comfortabeler bij. Het gaat om kinderen die in veel gevallen met taxibusjes naar school worden gebracht omdat ze vanuit de wijde regio komen.

Modernisering

De plannen worden de komende jaren uitgevoerd en moeten leiden tot modernisering van de sterk verouderde huisvesting, veelal uit de jaren zeventig. Die heeft ,,meer dan zijn beste tijd gehad'', zegt bestuurder Hennie Loeffen van De Onderwijsspecialisten. Deze organisatie biedt op vijf locaties in Arnhem speciaal onderwijs.

Quote

De huisves­ting heeft meer dan zijn beste tijd gehad

Hennie Loeffen, bestuurder speciaal onderwijs Arnhem

De operatie begint in het najaar van dit jaar. Dan wordt aan de Bethaniënstraat in de wijk Presikhaaf gestart met de nieuwbouw van de Ommezwaai, school voor kinderen in de basisschoolleeftijd die gedragsproblemen hebben. Deze is nu gevestigd aan de Doorwerthlaan, in de wijk Over Het Lange Water.  

Gymzalen

In die laatste wijk wordt VSO Mariëndael aan de Middachtensingel, vmbo-havoschool voor leerlingen met een lichamelijke beperking of langdurig zieke leerlingen, gerenoveerd en met twee nieuwe gymzalen uitgebreid. 

Het nieuwe gebouw van de Ommezwaai wordt in gebruik genomen als het schooljaar 2019-2020 begint en komt naast het Briant College te staan. Deze vso-school, met  ook vmbo en havo voor leerlingen met gedragsproblemen of een psychiatrische problematiek, wordt gerenoveerd en deels met nieuwbouw uitgebreid. 

Het karwei moet nog worden aanbesteed. Tussen de Ommezwaai en het Briant College worden onder de vlag van het gemeentelijk sportbedrijf ook nog drie nieuwe sportzalen gebouwd die mede door de scholen worden gebruikt.  

Prisma

In de wijk Heijenoord krijgt Het Prisma aan de Heijenoordseweg nieuwbouw, maar dan op een andere locatie, aan dezelfde straat. Hiervoor worden oude panden gesloopt die zijn achtergebleven toen revalidatiecentrum Klimmendaal enkele jaren geleden nieuwbouw betrok. 

Bij dit project staat de Onderwijsspecialisten nu aan het begin van de ontwerpfase. Het Prisma biedt vso aan leerlingen met een verstandelijke of meervoudige beperking. 

De verbetering vergt een bedrag van ,,onder de 30 miljoen euro'', aldus Loeffen. Dat is ruim minder dan een paar jaar geleden, toen een uitgave van 36 miljoen euro was voorzien. Loeffen: ,,Omdat we bij twee gebouwen voor aanpassingen kiezen, besparen we circa 7 miljoen euro.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.