Bijna zestig incidenten in Nieuwe Haven in Arnhem

VideoARNHEM - De circa vijftien woonboten en arken in de Nieuwe Haven in Arnhem liggen daar op een levensgevaarlijke plek. Bijna zestig incidenten, waarvan achttien aanvaringen, telde de gemeente Arnhem de afgelopen vijftien jaar. 

Het scheelde een haar of een passagiersschip had recent enkele woonarken aan de Nieuwe Havenweg geplet.'

Dat is de stellige indruk van arkbewoner Geurt van Verseveld. Het was het vijfde incident in 2018 in de Nieuwe Haven in Arnhem.

Schandalig

Jeroen en Marloes Spaander vanaf hun Sealiberty uitkijkend over de Nieuwe Haven.
Volledig scherm
Jeroen en Marloes Spaander vanaf hun Sealiberty uitkijkend over de Nieuwe Haven. © Gerard Burgers

Net als andere havenbewoners van de Nieuwe Haven is hij de risicovolle woonsituatie meer dan zat. ,,Wij moesten 5,5 jaar geleden vertrekken uit de ASM-haven en binnen drie jaar zou er een oplossing zijn. Dus niet. Ik vind het schandalig’’, zegt Van Verseveld. 

Hij wijst ook op de constante stank van aggregaten en weggelekte dieselolie. Van de bijna zestig incidenten telt de gemeentelijke rapportage 32 olieverontreinigingen in de afgelopen 15 jaar.  

Bij eigenaar Jeroen Spaander van de Orion-3 ging het afgelopen juni mis. Een olietanker ramde zijn bed&breakfast-boot aan de Westervoortsedijk. ,,Ik lig nu buiten de meerpalen en heb jaren geleden gevraagd om een plek binnen de palen. Dat kan nu, maar de aanpassingen moet ik grotendeels zelf betalen’’, zegt Spaander.

Verbieden

Onderzoekers wijzen de gemeente al in 2009 op de veiligheidsrisico's voor de arkbewoners.  'Het afmeren van woonboten in de haven verbieden', bevelen de onderzoekers aan. 

,,Ik hoor al jaren niets van de gemeente’’, stelt arkbewoner Ronald Schout. ,,Ze komen ook niet praten om te kijken of er andere oplossingen zijn. Ze wilden ons in de ASM-haven uitkopen voor 60.000 euro. Moesten we zelf de onze arken weghalen. Mijn ark is veel meer waard dan dat.’’

Schout begrijpt dat hij niet meer terug kan naar de ASM-haven, omdat grondeigenaar Kondor Wessels geen arken in het gebied Stadsblokken en Meinerswijk wil. ,,Maar er liggen enkele oude woonboten die daar bij de oude scheepswerf historische gezien prima op die plek passen. Wees creatief, doe iets. Jullie hebben toch een zorgplicht?’’

Jason

Binnenvaartschepen hebben enkele keren de jachthaven geraakt en voor tonnen schade gezorgd. Ook de roei- en kanovereniging Jason kreeg enkele tikken. ,,We liggen hier op een gevaarlijke plek maar er zijn in Arnhem geen andere locaties voor onze vereniging. Dan houdt het op’’, zegt voorzitter Erik Metz van Jason. 

De gemeente noemt de ligging van woonboten in de Nieuwe Haven onwenselijk. Toch worden de arken toegelaten. ,,We zoeken naar alternatieven, maar op die moment zijn die er niet’’, zegt een gemeentewoordvoerder.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.