Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ROBIN UTRECHT

Biomassacentrale in Arnhem: 76 miljoen euro subsidie

ARNHEM - Een biomassacentrale gaat Industriepark Kleefse Waard volgend jaar grotendeels voorzien van stoom en warmte. Voor het opstoken van biomassa (vooral hout) in de installatie ontvangt eigenaar Veolia verspreid over twaalf jaar 76 miljoen euro subsidie.

De miljoenensubsidies die de regering geeft voor het gebruik van biomassa zijn omstreden. De regering beschouwt biomassa als een groen alternatief voor aardgas, maar critici zeggen dat dit onjuist is. De Wageningse hoogleraar ecologie Louise Vet is fel gekant tegen deze hout gestookte installaties, omdat deze meer schadelijk kooldioxide uitstoten dan aardgas- en kolencentrales. 

Klimaatneutraal

Toch heeft het Franse bedrijf Veolia gekozen voor een biomassacentrale op het industrieterrein aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Op weg naar een klimaatneutrale maatschappij noemt operationeel directeur Jan Lenstra van Veolia de biomassacentrale een eerste stap, maar zeker geen einddoel. 

,,We hebben gekeken naar een technisch haalbaar, betrouwbaar en veilig alternatief voor aardgas en dan kom je uit bij de op hout gestookte biomassacentrale”, aldus Lenstra. Deze centrale zorgt volgens de directeur van Veolia als enige voor continuïteit in de energielevering. Andere groene bronnen als zon, wind, geothermie en waterstof kunnen dat nog niet bieden. 

Opbrengsten

Quote

Op papier is biomassa schoner, omdat we ooit hebben afgespro­ken dat de uitstoot van deze centrales nul is.

Louise Vet, Ecoloog

De centrale rendeert alleen met 76 miljoen euro duurzaamheidssubsidie. ,,Dat bedrag wordt uitgesmeerd over twaalf jaar om de verschillen in de opbrengsten met aardgas op te vangen. Of we na die periode verder gaan met biomassa hangt af van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid over een jaar of tien.”

De regering beschouwt biomassacentrales als duurzame energiebronnen en geeft er daarom landelijk miljarden subsidies aan uit. ,,Op papier is biomassa schoner, omdat we ooit hebben afgesproken dat de uitstoot van deze centrales nul is. Dat is gebaseerd op het idee dat onze bossen de CO2-uitstoot van de biomassacentrales neutraliseren. Probleem is dat nieuwe aanplant pas over 20 tot 80 jaar weer CO2 opneemt”, zegt Vet.

Staatsbosbeheer wordt de leverancier voor het hout dat Veolia straks gaat verstoken op de IPKW. Lenstra: ,,Er zijn heel wat cowboys onder de houtleveranciers. Wij hebben in Staatsbosbeheer een betrouwbare partner gevonden.” De organisatie werd in de afgelopen maanden juist bekritiseerd omdat het veel bomen zou kappen om die op te laten stoken. 

Zorgelijk

Net als ecoloog Vet zijn ook de Gelderse Natuur en Milieufederatie en de Arnhemse fractie van GroenLinks niet blij met de opkomst van de biomassacentrales. ,,Gelderland heeft nu enkele tientallen gesubsidieerde biomassacentrales. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling”, aldus Muriël Simonis van GroenLinks. Veolia hoopt niettemin in oktober te kunnen beginnen met levering van stoom. Vanaf januari 2020 zal de centrale vol in bedrijf zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.