Volledig scherm
© Thinkstock

Blockchain-technologie moet zorgen voor minder gedoe in kraamzorg

ARNHEM/ EDE - Minder administratieve rompslomp voor verzekeraars en kraamverzorgers en meer regie over de zorg voor jonge ouders. Vijftig gezinnen in Gelderland doen mee met een proef om de administratie in de kraamzorg te verbeteren met nieuwe technologie. 

Deze zogenoemde blockchain wordt onder andere gebruikt om bitcoins mee te maken.

In de proef, die deze week is begonnen, kunnen ouders via de app Mijn Zorg Log op hun telefoon zien op hoeveel uur kraamzorg ze recht hebben. Telkens als de kraamverzorgster is geweest, geeft die het aantal gewerkte uren aan. De ouders kunnen dit vervolgens via de app ondertekenen en zien op hoeveel uren ze nog recht hebben. 

Controle

Quote

Nu nog worden meerdere papieren documenten gedeeld en worden achteraf de opgegeven uren gecontro­leerd

Dennis Verschuren van zorgverzekeraar VGZ

Deze werkwijze scheelt flink wat administratieve handelingen, zowel bij de zorgverzekeraar als bij de kraamzorg. ,,Nu nog worden meerdere papieren documenten gedeeld en worden achteraf de opgegeven uren gecontroleerd’’, zegt Dennis Verschuren van zorgverzekeraar VGZ uit Arnhem, een van de deelnemers aan de proef. Met de app vinden uitwisseling van gegevens en het akkoord geven van de gewerkte uren direct plaats. De ouders hoeven nauwelijks extra handelingen te verrichten.

Bij de proef wordt gebruik gemaakt van de techniek die ook toegepast wordt om cryptomunten als bitcoins te maken, de zogenoemde blockchain. Daarbij staat exacte dezelfde informatie op verschillende computers die met elkaar verbonden zijn. De eigenaren van de computers hebben altijd toegang tot de informatie. Deze opzet is veiliger dan, zoals nu gebruikelijk, een database op een computer waar anderen op inloggen. 

In de kinderschoenen

De app Mijn Zorg Log is ontwikkeld in opdracht van Zorginstituut Nederland, een overheidsinstelling die de kwaliteit van de zorg wil bevorderen. ,,We zien dat blockchain-technologie de potentie heeft om de burger een centrale positie te geven en administratieve processen te vereenvoudigen. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen’’, zegt Tiana van Grinsven van het Zorginstituut. Daarom is een praktijkproef van een paar maanden nodig. Naast VGZ werken drie kraamorganisaties uit de regio mee: Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Nederland en VDA. 

Mocht de proef succesvol zijn dan liggen tal van andere toepassingen in langdurige zorg in het verschiet, zoals bij de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. ,,Uiteindelijk gaat het ons erom de onnodige administratieve kosten omlaag te brengen en dat we de premie kunnen verlagen voor onze cliënten’’, zegt Verschuren van VGZ. 

Jeroen van Megchelen uit Ede, ceo van Ledger Leopard, het bedrijf dat de app heeft ontwikkeld, schat dat een kraamorganisatie met twintig man personeel zeker een fte kan besparen met de nieuwe opzet. ,,En dat is nog een voorzichtige inschatting.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.