'Breng Flex zorgt voor afbraak van het openbaar vervoer'
ARNHEM/ NIJMEGEN - Het nieuwe vervoerssysteem Breng Flex zorgt in de stadsregio Arnhem-Nijmegen voor afbraak van het reguliere openbaar vervoer. Dat vreest de ondernemingsraad van Hermes, die het busvervoer verzorgt. Volgens de directie van het vervoersbedrijf hebben de chauffeurs last van 'koudwatervrees'.
Vraagafhankelijk vervoer als Breng Flex is volgens Transdev, het moederbedrijf van Hermes, dé trend voor de toekomst. Het is de oplossing voor buslijnen die altijd of op bepaalde uren weinig worden gebruikt. Kleine busjes en personenwagens die alleen rijden als iemand ervan gebruik wil maken, van bushalte naar elke andere bushalte in een bepaald gebied. Sinds een jaar loopt hiermee in Arnhem en Nijmegen een proef. Klanten zijn volgens Hermes tevreden, maar buschauffeurs maken zich grote zorgen, zo blijkt uit een brief van de ondernemingsraad die in handen is van De Gelderlander.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Chauffeurs hekelen in de brief, verstuurd in november, de kleine groep reizigers die van de nieuwe dienst gebruikmaakt: slechts 200 per dag, dat zijn nog geen twaalf personen per voertuig per dag. 'Als we daar de bezuinigingen op het reguliere lijnennet voor 2017 tegen afzetten, dan staan die twee feiten in schril contrast met elkaar', schrijft de or aan de directie. De hoogte van die bezuinigingen is niet bekend.
De vrees is dat Breng Flex een 'subsidievreter' blijkt te zijn, waardoor de opdrachtgever (de provincie Gelderland) een keer de stekker eruit trekt. 'De vraag is of die gelden dan weer zullen terugvloeien naar de reguliere ov-voorzieningen.' Ook werkt de nieuwe dienst 'kannibaliserend', omdat de ritprijs op een aantal trajecten goedkoper is dan die van de bestaande buslijn.
Koudwatervrees
We zijn iets nieuws begonnen en daar moeten sommige mensen aan wennen
Hermes-directeur Juul van Hout
Volgens Hermes-directeur Juul van Hout heeft de ondernemingsraad last van 'koudwatervrees'. ,,We zijn iets nieuws begonnen en daar moeten sommige mensen aan wennen. Dan ga je dingen zoeken om die vrees te onderbouwen.'' Hij snapt niet waar de chauffeurs zich door bedreigd voelen. ,,Er wordt door Breng Flex geen enkele chauffeur ontslagen, nu niet en in de toekomst niet. Sterker, we stevenen af op een groot tekort. Binnen nu en vijf jaar gaat 20 procent van de chauffeurs met pensioen. En het is lastig nieuwe mensen te vinden.''
Het aantal reizigers ligt volgens Van Hout inmiddels op 'bijna 400' per dag. ,,En dat aantal stijgt nog steeds. Met de huidige capaciteit kunnen we makkelijk een veelvoud van dat aantal aan. En het is juist goedkoper om zo'n busje op afroep te laten rijden, dan op vaste tijden een bus waar bijna niemand in zit.''
Minder betaald
Het steekt chauffeurs ook dat de bestuurders van de Flex-auto's minder betaald krijgen en niet in dienst zijn van Hermes. ,,Omdat het een pilot is, hebben we chauffeurs ingehuurd'', zegt Van Hout. ,,Ze worden echter keurig volgens de cao betaald.''
Naar aanleiding van de brief heeft de or gesprekken gevoerd met de directie. Daarin is afgesproken dat als Breng Flex definitief wordt ingevoerd, het personeel alsnog in dienst komt van Hermes en kan doorstromen naar de grote ov-bussen. Onderzocht wordt of oudere collega's die het niet meer redden op de grote bus kunnen en willen overstappen naar het kleinschalige flexibele vervoer.
Volle bussen
Het ov-vervoer in de steden zit al een tijdje in de lift. Met de inzet van Breng Flex komt meer capaciteit vrij op de drukke lijnen, zo is de gedachte. Dat laatste is hoognodig volgens de Arnhemse afdeling van Rood, de jongerentak van de SP. Die stuurde eerder deze maand een brandbrief naar de provincie. Met name de buslijnen naar de grote onderwijsinstellingen in Arnhem zitten regelmatig propvol. Soms rijden bussen haltes met wachtende passagiers voorbij, omdat er niemand meer in kan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Allemaal mooie meningen en inzichten. Maar... de opdrachtgever "Provincie Gelderland" heeft het zo bepaalt. Neem Provincie Flevoland die laat de bussen in Almere van de eerste rit t/m de laatste rit om de 15 minuten rijden.
Koos
5 jaar geleden
Zo zal dat gaan, ja. In de Randstad is ook een in het begin bejubelde taxidienst inmiddels opgeheven.Google maar eens op "Abel".
Ron Baars
5 jaar geleden
lijn 29 is wegbezuinigd vorig jaar op de zaterdag en mensen konden in Rheden niet meer met de bus mee omdat de loopafstand naar lijn 43 te lang is. Na handtekeningenactie(1450)hebben we breng flex.in Rheden. Mensen kunnen nu iedere dag zelf zondag met de flexbus reizen tot 24.00 uur. Het is wel wat duurder dan reizen met lijn 29 met een ov kaart, je hoef ook niet over te stappen dat is ook een voordeel waardoor de reistijd korter word. Mensen die werken vinden het ideaal.
Chr
5 jaar geleden
Taxichauffeurs worden onder betaald. Ze krijgen € 11 per uur terwijl een buschauffeur € 13.50 per uur krijgt. In de CAO staat da chauffeurs die OV rijden dit betaald moeten krijgen.De taxichauffeurs worden door sociale zaken ingezet en worden onder druk gezet dat ze hun mond moeten houden.
Roos
5 jaar geleden
Ideaal die Brengflex! Voor het dagelijkse woon-werkverkeer met de lijnbus en voor de uitjes met de flexbus. Ik ga nu vaker op pad doordat ik niet telkens hoef over te stappen.
23 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerdLW
Koos
Ron Baars
Chr
Roos